Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hvem har ansvaret for ytringer på nett?

Forfatteren Jon Bing er aktuell med ny faglitterær bok som tar opp et viktig tema: Ansvar for ytringer på internett.

Jon Bing har kommet med en aktuell faglitterær bok om ytringer på nett. I Ascehougs lokaler, tirsdag 11. mars, ble det gitt både kritikk og ros om boken "Ansvar for ytringer på nett - særlig om formidlerens ansvar". Ansvaret er delt og Bing peker på tre typer ansvarlige aktører: den originære ytrer som journalister eller debattanter, det tekniske personalet som distribuerer og formidler ytringene og de overordnede personene som redaktør, utgiver eller eier. Bing presiserer at redaktøren har ansvar for ytringer publisert under det straffeloven kaller blad og tidskrift.

Men hva med nettsamfunn? Tross at Bing ser utfordringen i redigering av et nettsamfunn påpekar han at så lenge disse innleggene blir publisert i en nettavis faller de under ansvarsområdet for redaktøren. Bing mener allikevel at redaktørene ikke skal hå for mye ansvar fordi det kan virke negativt for åpen debatt. 

Nettmedier står ovenfor et dilemma: Hvordan holde på lesere som hopper i ekspressfart fra en nettside til en annen? Skal man la lesere bestemme mer og mer av meningsinnholdet i nettavisene ved å la dem ytre seg fritt, eller utøve streng kontroll av innlegg for å sikre bedre kavalitet? Trenden er klar: Nettsamfunn som Facebook og MySpace er en ny møteplass som har kommet for å bli. For å holde på leserene sine må nettaviser imøtekomme deres nye behov, men når antall innlegg bare øker i volum blir det mer og mer vanskelig å kontrollere leserenes ytringer.

Under debatten etter boklanseringen tok VGs nettredaktør opp problemstillinger rundt virtuelle sosiale nettverk og hvem som er ansvarlig for disse. Han viste til eksempelet VGs Nettby, som er et nettverk der folk kan skrive innlegg og ytre seg om hva som helst. Når slike hybridmedier oppstår er det vanskelig å avgjøre hvem som skal ha det redaksjonelle ansvaret for ytringene.

I spørsmålet om Nettby bør redigeres svarte Per Edgar Kokkvold, generalsekretær og sekretariatsleder i Norsk Presseforbund: - Nei, Nettby skal ikke redigeres. Jeg er konservativ, men ikke reaksjonær!

Kokkvold tror heller ikke at generalforsamlingen i Norsk Presseforbund kommer til å stemme gjennom et forslag som krever forhåndsredigering av ytringer på nett. Han synes allikevel at moderering er med på å bedre innholdet i mediene, gi det et kvalitetsstempel, som han sier. 

- De mediene som står frem med etisk og rettslig ansvar vil ha et fortrinn ifølge Nils Øy, generalsekretær i Norsk Redaktørforening. Han påpeker at redaktørene i Norge ønsker et fastlagt ansvar og Redaktørforeningen har lagt frem en skisse til medieansvarslov.

Debattantene er enig i at lovverket rundt redaktøransvaret er en lappeteppe og at dette helt klart byr på utfordringer og har forbedringspotensiale. Forfatteren Jon Bing ga også uttrykk for at loven burde endres og tilpasses bedre for moderne nettmedier: - Straffeloven bør fornyes fordi nettmedia er et ungt medium og er i stadig forandring.

 BOKLANSERING:  Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening og Inger Marie Sunde som er stipend ved Det Juridiske Fakultet kommenterte Jon Bings nye fagbok om ytrigner på internett. Piritta Nyberg/ Dagbladet.no
BOKLANSERING: Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening og Inger Marie Sunde som er stipend ved Det Juridiske Fakultet kommenterte Jon Bings nye fagbok om ytrigner på internett. Piritta Nyberg/ Dagbladet.no Vis mer

Bing mener at man kan snu argumentet om redaktøransvar på hodet ved gjennom lovendring gi elektroniske medier en plikt til å foreta kontroller, som en slags moderne redaktørfunksjon. Vil dette nye synet på redaktøren svekke hans maktposisjon, eller vil dette være i hans/hennes beste interesse? Det virker som moderering er løsningen i en hverdag hvor tiden blir telt i nanosekunder.

TAR OPP ET VIKTIG TEMA: Forfatteren Jon Bing mottok blomster fra Universitetsforlaget som takk for samarbeidet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media