Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Hvem har ansvaret?

NRK er blitt kritisert for å forsøke å begå karakterdrap på en forfatter. Dagbladet snur dette på hodet, og fremstiller slik kritikk som et forsøk på karakterdrap av en ung journalist, selv om det var redaksjonen i NRK som hadde satt journalisten på jobben.

J.K. ROWLING: «Harry Potter»-forfatteren har vært i hardt vær etter flere Twitter-utspill om kjønnsidentitet. Den siste uka har også NRK får kritikk for en kritisk kommentar om Rowling, som ble endret flere ganger etter publisering. Foto: NTB Scanpix
J.K. ROWLING: «Harry Potter»-forfatteren har vært i hardt vær etter flere Twitter-utspill om kjønnsidentitet. Den siste uka har også NRK får kritikk for en kritisk kommentar om Rowling, som ble endret flere ganger etter publisering. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Martine Aurdal skriver i Kulturkrigernes nye våpen at mediekritikken til Kjetil Rolness belegges med argumenter fra Tonje Gjevjon, som først og fremst er ute etter å forsvare J.K. Rowlings holdninger til transpersoner. Det er feil.

Tonje Gjevjon
Tonje Gjevjon Vis mer

Om Aurdal leser Rolness sin artikkel, vil hun oppdage at han viser til kommentarene til en faktasjekker med initialene I.O på min Facebook-side. Det er I.O sine kommentarer Rolness viser til, ikke mine.

Holdningene jeg og J.K Rowling deler, handler først og fremst om kvinners rettigheter. Det jeg først og fremst argumenterer for, er kvinners rett til å ytre seg og ta del i debatten som handler om kjønn og kjønnsbaserte rettigheter. Å kalle debatter om kjønn for transdebatter er misvisende. Det handler om kvinners eksisterende rettigheter.

For meg handler debatten deretter om voksnes plikt til å ta ansvar for unge mennesker. Alle voksne, også Aurdal, vet: Det er ikke mulig å bytte kjønn. Det eksisterer ikke flere typer kjønn en hun- og hankjønn.

Det er uansvarlig å lyve til sårbare mennesker om hva som er medisinsk mulig. Dette er deklarasjonen fra de som pleide å være woke, men som nå er woke 2.0. Budskapet fra disse er: transaktivisme er skadelig, misogynistisk og homofobisk.

Men det Rolness skriver om, handler om NRKs pressetikk. I.O sine 12 kritiske kommentarer til NRK, ble alle tatt til etterretning etter at Rolness sin tekst ble publisert. Det originale innlegget fikk ikke bare endret tittel - betydelige deler ble også fjernet. Ja, til og med oppfordringen om å synliggjøre endringene de har gjort ble tatt til etterretning. Oppsummert vet også NRK at de har begått mer enn «et par sleivete påstander».

Dagbladets kommentator vet at om man ønsker kulturdebatt må man publisere et innlegg som kan debatteres, og at det er redaksjonens ansvar hva som kommer på trykk. Å publisere en artikkel full av feil og sjikanerende anklager mot en navngitt forfatter, er ikke typisk velegnet til debatt om noe annet enn NRKs etiske ansvar for det de publiserer.

At det attpåtil var en ung uerfaren journalist som fikk navnet sitt på denne artikkelen, er svært betenkelig. Her burde redaksjonen tatt et større ansvar.

I Vær Varsom-plakaten punkt 2.1 kan vi lese: «Den ansvarlige redaktør har det personlige og fulle ansvar for mediets innhold og avgjør med endelig virkning spørsmål om redaksjonelt innhold (...)». Og i redaktørplakaten heter det blant annet: «Den ansvarshavende redaktør har det personlige og fulle ansvar for mediets innhold.».

Det er altså ingen diskusjon om at det er ansvarlig redaktør som har ansvaret for hva som publiseres på NRK, inkludert artikkelen om Rowling. Men redaktøren har gjemt seg, og Aurdal hjelper vedkommende å skjule seg.

Jeg forstår ikke helt problemstillingen Aurdal forsøker å reise. Statskanalen er blitt kritisert for å forsøke å begå karakterdrap på en forfatter. Nå snur Aurdal dette på hodet, og fremstiller slik kritikk som et forsøk på karakterdrap av en ung journalist, selv om det var redaksjonen i NRK som hadde satt denne journalisten på denne jobben.

«Denne jobben» er i dette tilfellet et av de mest betente og komplekse minefelt av aktuelle saker denne sommeren. Forhåpentligvis bruker NRK en mer erfaren journalist neste gang de skal kommentere, belyse eller debattere forfattere som står opp for kvinner som argumenterer for at kjønn er en biologisk realitet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!