DEBATT

Coronaviruset:

Hvem har bestemt at vi skal kapitulere?

Det ser p.t. ikke ut til å være noen land i verden der risikoen for å bli smittet av Covid-19 er større enn den er i Norge nå – eller var det for ei uke siden.

«DET ER KRIG»: Nå kjennes det som det er 9. april 1940 og tyskerne seiler oppover Drøbaksundet, og våre ledere godsnakker oss med at de har fått en god avtale, skriver Gunhild Alvik Nyborg, lege, forsker og sosialøkonom. Foto: NTB Scanpix
«DET ER KRIG»: Nå kjennes det som det er 9. april 1940 og tyskerne seiler oppover Drøbaksundet, og våre ledere godsnakker oss med at de har fått en god avtale, skriver Gunhild Alvik Nyborg, lege, forsker og sosialøkonom. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Den nye risikorapporten fra FHI datert 12.03. beregner at denne epidemien skal nå en topp i sommer. Da blir det virkelig ille, og epidemien vil først være på retur utpå høsten.

Hittil har modellene til FHI bommet grovt på estimater og utvikling. Det er ikke rart, med en helt ny situasjon der alle faktorene i slike modeller er beheftet med stor usikkerhet. Men den store usikkerheten som tallene er beheftet med er ikke kommunisert åpent.

Det er også tankevekkende hvordan ulike risikoestimater ligger helt i nedre ende av de tallene man diskuterer i fagmiljøene, og beregninger om eksisterende og potensiell kapasitet i helsevesenet gjennomgående ligger over de tallene helsevesenet selv kjenner seg igjen i. Summen blir at myndighetene kommuniserer ut budskap basert på tall som grovt underkommuniserer den risikoen vi som samfunn står overfor og der de aller fleste estimater synes å utgå fra et best case scenario eller bedre enn dette.

Resultatene ser vi nå. Antall registrert smittede vokser med voldsom fart. For å sammenlikne økningen i Norge med økningen i andre land kan man ta utgangspunkt i WHOs Situation reports, som oppdateres daglig, sist 12.03. Disse viser oversikt over totalt antall smittede og antall nye tilfeller siste 24 timer for alle land i verden. Dessverre er det ikke mulig å gjøre en slik sammenlikning ut fra denne rapporten, da Norge står oppført med 277 tilfeller totalt og 0 nye tilfeller siste 24 timer per 12.03, og 89 rapporterte nye tilfeller dagen før.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer