Hvem har laget den beste holocaust-kortfilmen?

Ny, årlig konkurranse.

(Dagbladet.no): 2. verdenskrig har fått fornyet interesse på kino i det siste. Ikke bare i Norge - med kjempesuksessen «Max Manus» og nazistiske zombier i «Død Snø».

Også mange ferske amerikanske filmer fokuserer på krigen og holocaust: Oscar-nominerte «The Reader» med Kate Winslet i hovedrollen, Tom Cruises «Valkyrie», «Defiance» med Daniel Craig og barnefilmen «Gutten i den stripete pyjamasen» er noen eksempler.

Nå inspirerer en filmfestival til enda flere filmer med krigstema. Kortfilmer, vel og merke.

Hartford Jewish Film Festival er en 13 år gammel festival i Connecticut, som årlig samler over 5000 mennesker. I år arrangeres festivalen fra 14. til 23. mars, og har innført en ny prispost på programmet.

Hvert år vil de kåre årets beste kortfilm med holocaust-tema, i en konkurranse med tittelen «Tribute: Observations on Survival and Spirit - Lessons From the Holocaust». Det skriver New York Times.

Bidragene må alle være under 30 minutter lange, og være laget nylig. I år har festivalen fått inn over 50 bidrag. Alle er laget av uavhengige filmskapere, og blir knapt vist noe annet sted.

En jury vil velge ut de fem beste filmene, som vil vist på festivalen. Deretter stemmer publikum fram den beste. Vinneren får 1 000 dollar.

Blant de nominerte, er en dokumentar om holocaust-turismen, som blant annet har ført til at du nå finner en pølsebod i Auschwitz.

Se hele festivalprogrammet og omtale av filmene her.