SYNDEBUKK: «Hensikten er nå at vi ikke skal kunne lese en eneste positiv setning om lederen ved Munch-museet. Oslo kommune har pekt ut den skyldige», skriver artikkelforfatteren. Bildet viser Munch-direktør Stein Olav Henrichsen under høringen om den økonomiske situasjonen ved museet 13. mars. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
SYNDEBUKK: «Hensikten er nå at vi ikke skal kunne lese en eneste positiv setning om lederen ved Munch-museet. Oslo kommune har pekt ut den skyldige», skriver artikkelforfatteren. Bildet viser Munch-direktør Stein Olav Henrichsen under høringen om den økonomiske situasjonen ved museet 13. mars. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB ScanpixVis mer

Hvem har skylda?

Oslo kommune har pekt ut den skyldige.

Vi har fra starten av året fulgt med på den vanskelige økonomiske situasjonen ved Munch-museet. Mulig nedbemanning har vært nevnt i hver eneste avisartikkel uten at kulturbyråden har rikket seg en millimeter. Oslo kommune kunne til enhver tid ha stoppet denne ferden mot kaos, men lot prosessen fortsette inntil de ansatte protesterte offentlig. Da ble det plutselig nødvendig å peke mot administrerende direktør som den skyldige.

ARTIKKELFORFATTER:  Stein-Roger Bull, produsent
ARTIKKELFORFATTER: Stein-Roger Bull, produsent Vis mer

Oslo Kommune forlanger nå at ledelsen ved Munch-museet må levere månedlige rapporter om sparetiltak og økonomi. Men er ikke det forlengst innarbeidede rutiner? Hvordan følger de ellers med på driften ved sine ulike virksomheter? Hvis dette er nytt, så er det bare å hilse velkommen etter. Det var i så fall på høy tid. Blir disse rapportene i tillegg lest, så kan de ansvarlige i kommunen i detalj orientere seg om den økonomiske situasjonen og eventuelle nyansettelser. Og apropos nyansettelser. Noe av det første den nye lederen av museet gjorde i 2010 var å opprette nye stillinger i ledergruppen. Hvis Oslo kommune var uenig i disse ansettelsene, så må de da reagere. Ikke i mars 2013, men tre år tidligere!

Kommunen er presset i Munch-saken. Mange er flaue over den mangel på ansvar som eksponeres fra politikere i Oslo. Det er patetisk å registrere en byrådsleders begeistring over utsiktene til å satse 23 milliarder på et 16 dagers idrettsshow mot et bakteppe der de i jubileumsåret for Edvard Munch ikke en gang har maktet å starte byggingen av et museum til 1,7 milliarder. Et bygg som trolig vil stå i minst 200 år. Partipolitikk og enkelte politiske soloutspill har revet til seg fokus, og skjøvet Munchs gave til hovedstaden og det norske folk i bakgrunnen.

Følg oss på Twitter

For å avlaste presset bruker byråden et velkjent strategisk grep. Legg skylda på en annen. La oss ofre direktøren. Det er bare å bla tilbake til en tre år gammel debatt om hvorvidt Stein Olav Henrichsen hadde faglige forutsetninger for stillingen som direktør for Munchmuseet. Den har han nå skaffet seg. Derfor er det mer relevant å ramse opp alle de gale tingene Henrichsen har gjort, og her er det selvfølgelig viktig å få med seg alt, enten det er økt strømregning, sviktende sponsorinntekter, feilregning av besøksantall eller for stort forbruk av vektere. Er det noen administrerende direktører som kjenner seg igjen? Med god hjelp av Aftenposten sitter du igjen med følelsen av at Munchmuseet ledes av en totalt ukvalifisert direktør, ikke bare på grunn av manglende kunstutdannelse, men også som økonomiansvarlig overfor eierne. Hensikten er nå at vi ikke skal kunne lese en eneste positiv setning om lederen ved Munch-museet. Oslo kommune har pekt ut den skyldige.