Hvem her laster ned musikk?

Elevene i klasse 3A ved Oslo Handelsgym gjør som ungdommer flest - de laster ned musikk fra nettet. I dag er forslaget til ny åndsverklov til høring i Stortinget.

-  Selvfølgelig laster vi ned musikk, sier en nesten samstemt klasse 3A ved Oslo Handelsgymnasium.

Av klassens 23 elever er det bare to som sier de ikke laster ned musikk fra Internett. Jørgen Honningsvåg er den ene av dem.

-  Jeg laster ikke ned musikk rett og slett fordi jeg syns det er dårlig gjort mot musikerne.

-  Men er det ikke en iPod som ligger foran deg på pulten?

-  Jo, og på den har jeg bare platesamlingen min, sier Jørgen, som av klassekameratene blir betegnet som klassens eneste virkelig musikkinteresserte.

-  For dyrt

De 21 andre elevene bruker argumenter som «gratis», «lett tilgjengelig» og «alle gjør det» når det kommer til spørsmålet om hvorfor de laster ned musikk.

-  CD-plater er altfor dyrt, ropes det i klasserommet.

 NESTEN SAMSTEMT:  Bare to av elevene i klasse 3A ved Oslo Handelsgymnasium bruker ikke Internett som kilde til musikk. «Gratis», «lett tilgjengelig» og «alle gjør det» argumenterer flertallet. Foto: Truls Brekke
NESTEN SAMSTEMT: Bare to av elevene i klasse 3A ved Oslo Handelsgymnasium bruker ikke Internett som kilde til musikk. «Gratis», «lett tilgjengelig» og «alle gjør det» argumenterer flertallet. Foto: Truls Brekke Vis mer

Ved håndsopprekning viser det seg at bare en fjerdedel av klassen kjøper musikken sin. Klasse 3A er på ingen måte i særklasse.

En ny undersøkelse basert på tall fra Pepsi poppanel, utført av Norstat, viser at om lag halvparten av norsk ungdom mellom 15 og 25 år laster ned over 70 prosent av musikken de anskaffer seg. Bare sju prosent laster aldri ned fra nett.

Undersøkelsen viser at tre av ti laster ned tilnærmet all musikk de skaffer seg (90- 100 prosent).

Overrasket over tallene

-  Hvis tallene stemmer, går utviklingen raskere enn jeg hadde forventet. At dette ville skje, og i større grad kommer til å skje, er det ingen tvil om. I framtida vil det ikke være mange som kjøper egne plater, sier professor i rettsinformatikk ved UiO, Jon Bing.

Bing forteller videre om en venninne som var i Murmansk og skulle kjøpe en CD.

-  Butikksjefen måtte tilkalles, og han måtte inn i en safe bare fordi min venninne var bestemt på å få en original CD. Hele platebutikken besto av piratkopiert, ulovlig materiale. Når man ser det sånn, forstår man hvorfor platebransjen vil piratkopiering til livs, sier Bing.

Ny lov

I dag er regjeringens forslag til ny åndsverklov til høring på Stortinget. Digital teknologi gjør åndsverk mer sårbare for utstrakt kopiering uten kvalitetsforringelser.

-  Det forundrer meg stort hvis ikke forslaget blir innstilt. Loven er egentlig veldig forbrukervennlig, og jeg støtter den. Forbrukeren får lov til å omgå kopisperren, så lenge det er til eget forbruk, og til en relevant avspiller som for eksempel en bilstereo, forklarer Bing.

Avleggs plate

Det som ikke defineres som relevant avspiller, er MP3-spillere, som f.eks. en iPod. Den nye åndsverkloven vil gjøre det ulovlig å kopiere over kopisperret musikk til disse avspillerne.

Tidligere har man i Dagbladet kunnet lese at AUF, SU og Unge Høyre raste mot lovforslaget, og at kulturminister Valgerd Svarstad Haugland oppfordret forbrukerne til å boikotte kopisperret musikk.

-  CD-plata er på vei ut. Vi burde så raskt som mulig få vår egen norske versjon av iTunes, noe som vil gjør musikk lettere tilgjengelig for salg og kjøp på nett. Bare det kan få bukt med nedlastingen, sier Jon Bing.

UNNTAK: Jørgen Honningsvåg kjøper musikk i butikk. Så er han også 3As eneste musikkkjenner.