KOMMENTARER

Hvem, hva, hvor

Regjeringens hvite busser fra Kirkenes truer asylsøkernes grunnleggende rettssikkerhet.

RØMTE: En familie på fem rømte i dag fra mottakssenteret i Kirkenes, da en liste med rundt 30 navn som skulle fraktes til Russland ble hengt opp inne på Ankomstsenter Finnmark. De er nå arrestert.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
RØMTE: En familie på fem rømte i dag fra mottakssenteret i Kirkenes, da en liste med rundt 30 navn som skulle fraktes til Russland ble hengt opp inne på Ankomstsenter Finnmark. De er nå arrestert. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Søndag morgen ble han funnet død, i en bil like ved en kontrollpost utenfor byen Alakurtti i Russland. Vitner forteller at han ikke hadde penger til å betale menneskesmuglere, og derfor ikke fikk noe hjelp fra noen. 33-åringen kom fra India, og ville neppe fått opphold verken i Norge eller Finland. Jeg lurer på om han visste det. Han satt i bilen i fem dager, på en vei i et øde skogsområde på Kolahalvøya, før han frøs i hjel.

Det er hjerteskjærende. Men generelt kan vi ikke hjelpe asylsøkere fra India, Pakistan eller andre land der folk ikke har det like bra som i Norge, hvis de ikke blir utsatt for forfølgelse, tortur eller krig. De får ikke opphold. Andre trenger det mer.

Vi kan ikke hjelpe alle. Da stortingsflertallet i november stilte seg bak vedtaket om å prioritere rask retur av personer med åpenbart grunnløse asylsøknader, hadde 5500 mennesker tatt seg til Norge over Storskog fra Russland. Etter at regjeringen i slutten av november sendte ut en instruks om at asylsøkere som har visum i Russland ikke vil få asylsøknaden sin behandlet, har ikke én eneste asylsøker ankommet grenseovergangen. Stadig flere asylsøkere har i stedet tatt seg fra Russland til Finland.

To måneder etter asylforliket i Stortinget har konsekvensene begynt å bli tydelige. Regjeringens første buss gikk fra Kirkenes tirsdag kveld, med en gruppe enslige menn som ble returnert den samme veien de kom: Over Storskog. I nærmere 40 minusgrader var planen at de av sikkerhetshensyn skulle overnatte i Nikel, men siden ingen av asylsøkerne hadde penger ble bussen kjørt direkte til Murmansk. At bussen var hvit, er en historiens ironi.

De siste dagene har politiet sendt stadig flere til Kirkenes, vedtakene bærer preg av å være standardiserte: «Vi tar ikke søknaden din til realitetsbehandling. Vi viser til at du er kommet til Norge fra Russland, hvor du har en gyldig oppholdstillatelse.»

Ingen får reise gjennom Russland uten visum. Men det er ikke slik at de tusenvis som ankom Storskog alle har hatt trygge tilværelser i Russland. Noen har oppholdt seg der i årevis og har ikke rett på beskyttelse i Norge. Andre har transittvisum, ment for gjennomreise uten opphold. Noen har studentvisum, men har mistet studieplassen sin og står i fare for å bli sendt ut av Russland. En av dem som sitter i Kirkenes nå hevder å være militærnekter fra Syria og frykter konsekvensen om han blir sendt tilbake dit.

Et kristent, syrisk ektepar samme sted forteller at de ikke turte å ta med de tre barna i overfylte båter over Middelhavet, der tusenvis druknet i fjor. De har derfor brukt alt de eier på å betale den alternative fluktruten til Europa via Russland. I hjembyen jakter IS på kristne. De voldtar kvinner, halshogger menn og dreper barn. Menneskesmuglerne ga familien, som brukte fire dager gjennom Russland, et såkalt multivisum. Derfor fikk familien i går beskjed om at de skal sendes tilbake.

I Vestleiren ved Kirkenes sitter også folk fra Jemen, Irak og Afghanistan. Fordi de valgte den arktiske ruten, vil ikke Norge behandle søknadene deres.

FNs høykommissær for flyktninger, UNHCR, er uenig med regjeringen i at Russland er et trygt land for asylsøkere. Asylinstituttet fungerer ikke, nesten ingen får status som flyktning og landet har flere ganger blitt dømt for å utvise mennesker til land der de risikerer tortur eller umenneskelig behandling, blant annet til Syria. Også UDI mener at noen av dem som ankom Norge via Storskog står i fare for å bli torturert om de blir sendt tilbake til Russland, enten der eller fordi de blir sendt videre til andre land. Å sende flyktninger til et land der de frykter forfølgelse er brudd på Flyktningkonvensjonen.

Da ansvarlig statsråd Sylvi Listhaug møtte i Stortinget tirsdag kveld, ble hun spurt om hvem som blir returnert til Russland og hva hun synes om FNs kritikk. De fleste svarene var uklare, ikke minst vurderingen av Russland som et trygt tredjeland. En ting var likevel klart om deportasjonen: Vi vet ikke hvem de er, hva de har krav på eller hvor de vil ende. Det er uverdig.

Noen må returneres til Russland. Men vi må først undersøke hvem de er og om de har rett til opphold. Når avslagene skjer automatisk og uten individuell behandling, vedtakene formidles like før avreise og reell klageadgang forsvinner, forsvinner også rettssikkerheten til asylsøkerne.

I forrige uke ble en gruppe flyktninger reddet av helsepersonell like ved Alakurtti. Voksne og barn forsøkte å nå den finske grensa, til fots i 36 kuldegrader. Flere vil nok gjøre som dem framover. Taiga-skogen kan bli det nye Middelhavet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer