Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hvem kriger vi for?

AFGHANISTAN: Et flertall svarte nylig «uenig» på spørsmålet «Er du enig eller uenig i at Norge skal sende nye 150 spesialsoldater til krigen i Afghanistan nå i mars?».

Opptrappinga av norsk krig ble varsla allerede i Soria Moria-erklæringa som sa at «regjeringen vil styrke norsk deltakelse i ISAF i Afghanistan». I 2005 sa SVs ledelse at dette var en politisk seier.

Dagens ISAF-hær fortsetter krigen USA starta 7. oktober 2001. USA sa det var gjengjeldelse for at saudiarabiske terrorister drepte ca. 3000 i World Trade Center. Det fantes ikke noe vedtak i FNs Sikkerhetsråd som ga USA rett til å angripe. Men USA hadde støtte fra NATOs råd til å bryte FN-pakta. Statsminister Stoltenberg sa NATO-rådets vedtak var «en historisk beslutning som understreker den sterke solidariteten i NATO».

Vi vet hvordan det gikk. FN holdt stand bare i to måneder. Siden har ulike vedtak i Sikkerhetsrådet legalisert det Kabul-regimet som er oppretta etter det folkerettsstridige amerikanske angrepet. Nå har NATOs ISAF-hær oppdrag fra FN om å fortsette den amerikanskledete krigen.

Den USA-styrte prosessen som førte fram til Bonn-avtalen i desember 2001, installerte ei regjering som FN godkjente. Dagbladets medarbeider Carsten Thomassen, som seinere ble drept i Kabul, beskrev norsk innsats for dette regimet under overskrifta «Risikerer livet for krigsherrer» (Dagbl. 25.11.2007).

FN ødelegges gradvis når organisasjonen lar seg presse slik av verdens eneste supermakt. Skal det være håp om fred i Afghanistan må den USA-dikterte Bonn-avtalen, erstattes av en «Kabul-avtale». I de forhandlingene må alle de stridende kreftene i Afghanistan delta. Tilbaketrekking av alle utenlandske styrker og stans i alle våpenleveranser er beste bidrag fra andre land. Evt. nye internasjonale styrker må komme fra land som ikke har deltatt i USAs krig.

I januar 2003 sa forsvarsminister Krohn Devold (H) at «vår deltakelse i operasjonene i Afghanistan handler om å bekjempe et globalt onde, og er derfor også fremskutt forsvar av Norge». (Vår utheving)

Like etter mista 18 afghanere livet da norske flygere deltok i et USA-styrt angrep. Oberstløytnant Ødegård på F16-basen visste ikke hvem de bomba, men føyde til at «det ikke spiller noen rolle om det er Taliban, al-Qaida eller andre grupperinger, all den tid våre allierte hadde blitt beskutt først». Å bombe noen som hadde skutt mot USA-styrker, var «et fremskutt forsvar av Norge».

Nå sender regjeringa flere soldater til den USA-ledete krigen som Krohn Devold omtalte så svulstig. Før de rødgrønne fra Soria Moria lovte å «styrke norsk deltakelse i ISAF i Afghanistan» hadde USA sagt fra at NATO, som hadde hatt ansvaret for ISAF siden august 2003, skulle overta USAs militære ansvar i hele Afghanistan. Med rødgrønn støtte ble endringa gjennomført slik USA ønska.

15. mars krever demonstrasjoner i 20 land at alle okkupasjonssoldater skal ut av Irak og Afghanistan. Demonstrasjonene er dermed retta mot krigsopptrappinga de rødgrønne varsla fra Soria Moria i oktober 2005 og som de nå følger opp med 150 nye spesialsoldater.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media