Hvem krysset Obamas «røde linje»?

Hvem som har interesse av at kjemiske våpen blir benyttet, er det ikke tvil om.

KJEMISK KRIGFØRING: «Skulle Assad benytte kjemiske våpen for å invitere amerikanerne? Skal vi tro på at Assad er en militær idiot?», spør artikkelforfatteren. Foto: AFP / NTB Scanpix
KJEMISK KRIGFØRING: «Skulle Assad benytte kjemiske våpen for å invitere amerikanerne? Skal vi tro på at Assad er en militær idiot?», spør artikkelforfatteren. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Før USA startet krigen mot Irak i 2003 hevdet man at det fantes bevis for at Irak hadde biologiske og kjemiske våpen, og at Saddam Hussein hadde søkt å kjøpe uran fra Niger for å lage atomvåpen. Dette var grunnlaget for krigen, men denne informasjonen var falsk. USAs utenriksminister Colin Powell holdt en tale i FN hvor han presenterte «detaljerte bevis». Det var denne talen som kom til å legitimere krigen. Spesialister på sikkerhetspolitikk snakket om Powells overveldende bevis. Det var ingen tvil. Bare noen, som Hans Blix fra IAEA, mente at det ikke fantes nok bevis. Nå vet vi at alt Powell fortalte i FN var løgn, men dette han visste ikke selv. Powell har nå beklaget talen. Hans stabssjef, oberst Larry Wilkerson, som skrev talen, visste heller ikke at det var løgn. Informasjonen til talen fikk han fra CIA og fra kilder som viste seg å ha interesser i krigen. Han var lurt. Etterretningen var politisert. Det samme skjer i Syria, sier han.

Nå sier president Obama, statsminister Cameron og president Hollande at det finnes bevis for at det syriske regimet har anvendt kjemiske våpen, mens Obama tidligere har sagt at kjemiske våpen er en «rød linje» president Bashar al-Assad ikke får krysse. Flere snakker nå om et militært angrep i løpet av få dager.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer