Hvem krysset Obamas «røde linje»?

Hvem som har interesse av at kjemiske våpen blir benyttet, er det ikke tvil om.

KJEMISK KRIGFØRING: «Skulle Assad benytte kjemiske våpen for å invitere amerikanerne? Skal vi tro på at Assad er en militær idiot?», spør artikkelforfatteren. Foto: AFP / NTB Scanpix
KJEMISK KRIGFØRING: «Skulle Assad benytte kjemiske våpen for å invitere amerikanerne? Skal vi tro på at Assad er en militær idiot?», spør artikkelforfatteren. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Før USA startet krigen mot Irak i 2003 hevdet man at det fantes bevis for at Irak hadde biologiske og kjemiske våpen, og at Saddam Hussein hadde søkt å kjøpe uran fra Niger for å lage atomvåpen. Dette var grunnlaget for krigen, men denne informasjonen var falsk. USAs utenriksminister Colin Powell holdt en tale i FN hvor han presenterte «detaljerte bevis». Det var denne talen som kom til å legitimere krigen. Spesialister på sikkerhetspolitikk snakket om Powells overveldende bevis. Det var ingen tvil. Bare noen, som Hans Blix fra IAEA, mente at det ikke fantes nok bevis. Nå vet vi at alt Powell fortalte i FN var løgn, men dette han visste ikke selv. Powell har nå beklaget talen. Hans stabssjef, oberst Larry Wilkerson, som skrev talen, visste heller ikke at det var løgn. Informasjonen til talen fikk han fra CIA og fra kilder som viste seg å ha interesser i krigen. Han var lurt. Etterretningen var politisert. Det samme skjer i Syria, sier han.

Nå sier president Obama, statsminister Cameron og president Hollande at det finnes bevis for at det syriske regimet har anvendt kjemiske våpen, mens Obama tidligere har sagt at kjemiske våpen er en «rød linje» president Bashar al-Assad ikke får krysse. Flere snakker nå om et militært angrep i løpet av få dager.

Men hvis det syriske regimet hadde benyttet kjemiske våpen, ville det vært en direkte invitasjon til USA om å bombe Syria. Det ville  vært et militært selvmord. Dessuten gir neppe kjemiske våpen en fordel i bydeler med en blandet sivil befolkning. Nå i sommer har regimets styrker tatt by etter by fra rebellene. Rebellene er blitt slått tilbake. De har et desperat behov for hjelp. Skulle Assad da benytte kjemiske våpen for å invitere amerikanerne? Skal vi tro at Assad er en militær idiot?

The Wall Street Journal sier nå at agenter innenfor enheten som kontrollerte Syrias kjemiske våpen, har fortalt at kjemiske våpen ble ført til bydelen hvor angrepet fant sted. Men disse agentene er selvfølgelig ikke lojale mot Assad. De kan i likhet med agentene i Irak ha interesser i et angrep mot regimet. Carla del Ponte fra FNs kommisjon for Syria konkluderte med at det tidligere angrepet med kjemiske våpen i Syria antakelig ble utført av rebellene, og Colin Powells falske bevis fra Irak er fortsatt langt mer overbevisende enn hva som til nå har blitt presentert om Syria.

Bruken av kjemiske våpen er en gavepakke til rebellene, men fra hvem? Er de fra al-Qaida som fått kjemiske våpen fra Libya eller fra agenter fra enheten for kjemiske våpen i Syria? Det finnes filmer som viser rebeller med kjemiske våpen. Om de er autentiske er det vanskelig å si, men hvem som har interesse av at disse våpnene blir benyttet er det ikke tvil om.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.