DEBATT

Debatt: Teknologi

Hvem lager vi teknologi for?

Vi bør spørre oss om AI-teknologien er forenlig med likestilling.

KUNSTIG INTELLIGENS - Vi må tilrettelegge for at alle, uavhengig av kjønn, får de ferdighetene framtidas arbeidsmarked krever, skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Tom Stalsberg
KUNSTIG INTELLIGENS - Vi må tilrettelegge for at alle, uavhengig av kjønn, får de ferdighetene framtidas arbeidsmarked krever, skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Tom Stalsberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Kunstig intelligens og robotisering forandrer måten vi lever på og forholder oss til hverandre. På mange måter speiler den samfunnet vi lever i. Samtidig former den samfunnet. Teknologien tar over stadig flere samfunnsoppgaver og definerer sosiale relasjoner. Da er vi nødt til å ha et bevisst forhold til utviklingen. For hvordan hindrer vi at den digitale hverdagen manifesterer ulikheter?

Mange er bekymret for at digitalisering vil føre til at arbeidsplasser forsvinner. Enkelte arbeidsoppgaver vil erstattes, ikke jobbene som sådan, selv om de må fornyes. Dette er ikke nødvendigvis digitaliseringens hovedutfordring. For vel så stor er utfordringen med at ny teknologi har en tendens til å favorisere enkelte samfunnsgrupper over andre.

Nettopp det vil vi se i arbeidslivet. Algoritmer, kodene som beskriver hvordan noe skal gjøres, viser seg å være utarbeidet med høy grad av forskjellsbehandling, og er sterkt påvirket av dem som utvikler dem. Automatisering reflekterer prioriteringer, preferanser, og fordommer, til de som utvikler kunstig intelligens. Det er jeg bekymret for. Til sammenlikning er det for eksempel ikke lenge siden vi oppdaget at hjerteinfarkt hadde ulike symptomer hos kvinner enn hos menn. La oss ikke gjøre den feilen igjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer