Hvem passer boka for?

Lesing og merkelapper.

BARE FOR UNGDOM? Mange ungdomsbøker fenger både yngre og mye eldre lesere enn de er skrevet for. Her fra filmatiseringen av «The Hunger Games». Foto: FILMWEB
BARE FOR UNGDOM? Mange ungdomsbøker fenger både yngre og mye eldre lesere enn de er skrevet for. Her fra filmatiseringen av «The Hunger Games». Foto: FILMWEBVis mer

Aldersmerking av bøker er en utfordring, og utfordringen blir gjerne større jo eldre målgruppa blir. På årsmøtet til Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere i mars, fortalte Charlotte Glaser Munch om sin frustrasjon da hun lanserte boka «Nødinngang».

- Bøker som er skrevet for de nesten voksne ungdommene har vanskelig for å finne fram til leserne, sa Munch, referert på hjemmesida til NBU.

Boka ble markedsført som ungdomsbok, men rettet seg egentlig mot ei litt eldre gruppe mellom 17 og 20 år. I Sverige får slike bøker merkelappen nästan vuxen, i USA young adult.

I Norge kalles de av og til crossoverbøker, et ikke helt presist uttrykk som indikerer at boka kan interessere ei vid aldersgruppe, gjerne både barn og voksne (tenk «Harry Potter»).

Bøker for nesten voksne er ofte crossoverbøker, tatt i betraktning at de er skrevet for ei lesergruppe som - i mange tilfeller - for lengst har begynt å lese voksenbøker. For å fenge disse leserne, kreves logisk nok en del kvaliteter som kan fenge enda eldre lesere også. «The Hunger Games» er et aktuelt eksempel, en bokserie som har skapt debatt både om nedre og øvre aldersgrenser, særlig nå som filmen basert på første bok gjør suksess på kinoene.

«Det er bare én ting som er flauere enn å ta en fyr på fersken i å surfe på pornosider om bord på et fly, og det er å se en fyr på flyet som leser ?The Hunger Games'», skrev Time Magazine-spaltist Joel Stein i et debattinnlegg på nettsida til New York Times før påske, og startet et realt rabalder. Én etter en kom de ut av skapet, voksne ungdomsboklesere. Young adult-forfatter Patricia McCormick fortalte i samme avis om en e-post hun hadde fått fra en voksen leser: «Er du klar over at bøkene dine står i barnebokavdelingen?»

Innvendingene mot ungdomsbøker handler om litterær kvalitet. Men argumentene er ofte urettferdige. Kvalitetsforskjellene er like store blant ungdomsbøker som voksenbøker. «The Hunger Games» blir gjerne sammenliknet med «Twilight», men er på et helt annet litterært nivå.

Men det nytter ikke å sette noen av disse seriene opp mot for eksempel bøkene til Dag Solstad. De er ikke bare ungdomsbøker, men også spenningsbøker. Av og til er det alt vi trenger, unge som voksne, og ingenting å være flau over.

Kunne ungdomsbøkene like gjerne blitt kalt voksenbøker? Nei, merkelappene er der for å hjelpe bøkene å finne veien til dem som etter alt å dømme vil ha størst utbytte av dem. Det utgis flere tusen bøker i Norge hvert år, så en viss veiledning trengs. Men ikke grensesetting.

Les det du har lyst til, og blås i hva sidemannen tenker - enten du sitter på flyet eller hjemme i sofaen.