DEBATT

TUFTEBARTEN:

Hvem sa det – en høyrepopulist eller Martin Luther?

Ta Tuftebartens reformist eller populist-quiz.

GØYAL SELSKAPSLEK: Det er snart helg, og dessuten er det 500 år siden Martin Luther startet reformasjonen. Hva passer vel da bedre enn en gøyal liten selskapslek jeg har kalt «Reformist eller populist?» Foto: Maurizio Degl'Innocenti/ANSA/Scanpix
GØYAL SELSKAPSLEK: Det er snart helg, og dessuten er det 500 år siden Martin Luther startet reformasjonen. Hva passer vel da bedre enn en gøyal liten selskapslek jeg har kalt «Reformist eller populist?» Foto: Maurizio Degl'Innocenti/ANSA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er snart helg, og dessuten er det 500 år siden Martin Luther startet reformasjonen. Hva passer vel da bedre enn en gøyal liten selskapslek jeg har kalt «Reformist eller populist?» Leken går ut på at man skal forsøke å finne ut hvem som står bak et knippe sitater. Sitatene kommer i par, omhandler samme tema, men er sagt med et mellomrom på et halvt årtusen. Både salige Luther og de nye høyrepopulistene liker et fargerikt språk, så her skal dere nok få bryne dere.

La oss begynne leken:

1. «Det jeg sier og skriver er sant selv om hele verden går under som en følge av det.»

«Jeg er her for å fortelle dere at jeg ikke lyver. Jeg har faktisk aldri løyet i hele mitt liv.»

Hmm. Her har vi to som har høye tanker om seg selv. Men hvem sa hva? Det første er Martin Luther, som i dette tilfelle hadde et veldig prektig forhold til sannheten (selv om han litt seinere i karrieren rådet en fyrste til å gifte seg med to kvinner samtidig – og lyve om det). Det andre sitatet tilhører Donald Trump.

2. «Å drepe en bonde er ikke mord. Drep dem, skjær av dem strupen! La alle som kan, knivstikke dem, kvele dem og drepe dem som gale hunder.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer