Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

TUFTEBARTEN:

Hvem sa det – en høyrepopulist eller Martin Luther?

Ta Tuftebartens reformist eller populist-quiz.

GØYAL SELSKAPSLEK: Det er snart helg, og dessuten er det 500 år siden Martin Luther startet reformasjonen. Hva passer vel da bedre enn en gøyal liten selskapslek jeg har kalt «Reformist eller populist?» Foto: Maurizio Degl'Innocenti/ANSA/Scanpix
GØYAL SELSKAPSLEK: Det er snart helg, og dessuten er det 500 år siden Martin Luther startet reformasjonen. Hva passer vel da bedre enn en gøyal liten selskapslek jeg har kalt «Reformist eller populist?» Foto: Maurizio Degl'Innocenti/ANSA/Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er snart helg, og dessuten er det 500 år siden Martin Luther startet reformasjonen. Hva passer vel da bedre enn en gøyal liten selskapslek jeg har kalt «Reformist eller populist?» Leken går ut på at man skal forsøke å finne ut hvem som står bak et knippe sitater. Sitatene kommer i par, omhandler samme tema, men er sagt med et mellomrom på et halvt årtusen. Både salige Luther og de nye høyrepopulistene liker et fargerikt språk, så her skal dere nok få bryne dere.

Spaltist

Tuftebarten .

Anonymt twitter-fenomen, som boltrer seg i langtekst hos Dagbladet. Har blant annet spådd at Rosenborg rykker ned i Adecco-ligaen og at Donald Trump får Nobels Fredspris i 2017.

La oss begynne leken:

1. «Det jeg sier og skriver er sant selv om hele verden går under som en følge av det.»

«Jeg er her for å fortelle dere at jeg ikke lyver. Jeg har faktisk aldri løyet i hele mitt liv.»

Hmm. Her har vi to som har høye tanker om seg selv. Men hvem sa hva? Det første er Martin Luther, som i dette tilfelle hadde et veldig prektig forhold til sannheten (selv om han litt seinere i karrieren rådet en fyrste til å gifte seg med to kvinner samtidig – og lyve om det). Det andre sitatet tilhører Donald Trump.

2. «Å drepe en bonde er ikke mord. Drep dem, skjær av dem strupen! La alle som kan, knivstikke dem, kvele dem og drepe dem som gale hunder.»

«Å modernisere landbruket er som å flytte en kirkegård. Du får lite hjelp av dem som er der.»

Denne er verre. Ingen av disse er særlig glade i bønder, det er helt tydelig. Det første er Martin Luthers svar på bondeopprøret han selv var med å starte. Det andre er Sylvi Listhaug under landbruksoppgjøret.

3. «Gjennom paven er Den Hellige Ånd god mot oss» [noen år seinere] «Du er den største kjeltringen av alle kjeltringer på jord!»

«Den nye paven er en ydmyk mann, akkurat sånn som meg, der er nok derfor jeg liker ham så godt!» [noen år seinere] «At en religiøs leder skal stille spørsmål ved min tro er skammelig!»

Se her ja. Først smiske med paven, og så bli drittsur på ham. Klassisk Luther. Men også klassisk Trump.

4. «Jødene er ikke de eneste som plotter og undergraver, men de er åpenbart i en særstilling.»

«Jødene fortjener å henge fra galger sju ganger høyere enn for vanlige tyver.»

Fy faen, Luther! Dette er grov antisemittisme. Det første er riktignok Alliansen-stifter Hans Lysglimt, men det andre er altså protestantismens far i fri dressur.

5. «De som sier at når pengene i kisten klinger, sjelen ut av skjærsilden springer, de forkynner ikke Guds ord.»

«Gud liker ikke gniere. Da er det bedre å ikke gi noe i det hele tatt. Enn å gi 50 kroner til Vår Herre.»

Til slutt et sitat der høyrepopulistene og Luther synes å skille lag.

For jammen er ikke Martin Luther mindre opptatt av penger enn Visjon Norges Jan Hanvold, vår tids største avlatshandler.

Det var det hele. Hadde du flere enn to feil får du avslag på asylsøknaden din. Hadde du alt rett kommer du til himmelen ved tro alene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!