Hvem skal bestemme i Barentshavet?

Når miljøbevegelsen kritiserer utvanningen av miljøstandarden i Barentshavet er ikke det et forsøk på en omkamp om forvaltningsplanen, men tvert imot et forsvar av prinsippene i den, skriver kronikkforfatterne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NORSK HYDRO HAR nylig funnet olje og gass på Nucula-feltet. Miljøbevegelsen har vært sterkt i mot denne leteboringen rett utenfor Nordkapp, og mener den føyer seg inn i rekken over eksempler på at forvaltningsplanen for Barentshavet og Lofoten ikke klarer å forhindre at oljeindustrien vinner over miljøhensyn.Da den helhetlige forvaltningsplanen for Barentshavet og Lofoten ble vedtatt for snart ett år siden, var den historisk. Aldri før har en miljøvernminister fått et så viktig styringsverktøy for et havområde. Derfor er det skuffende at miljøvernminister Helen Bjørnøy ikke benytter seg av denne muligheten, men heller tillater at olje- og energiminister Odd Roger Enoksen og oljesektoren bedriver en uthuling av miljøstandardene i forvaltningsplanen.

EN NY HELHETSTANKEGANG skulle ligge til grunn for forvaltningsplanen: Nærings- og miljøinteresser skulle balanseres etter prinsippet om en økosystembasert forvaltning. Nytt var det også at Miljøverndepartementet fikk det overordnede koordineringsansvaret for det nye sektorovergripende forvaltningsverktøyet. Vi støttet denne tankegangen, men ble skuffet da Regjeringen la fram det endelige forslaget til forvaltningsplan. Det ble ikke opprettet et eneste varig petroleumsfritt område, og allerede samme dag som planen ble lagt fram ble oljeselskapene (gjennom 19. konsesjonsrunde) tildelt kystnære leteområder som ble definert som særlig sårbare og verdifulle områder i forvaltningsplanen. Noen små, men viktige miljøprinsipper ble imidlertid slått fast i forvaltningsplanen. I noen havområder skulle det ikke tildeles nye utvinningstillatelser til oljeindustrien, og det ble identifisert noen særlig sårbare områder hvor det skulle settes økt krav til aktsomhet. Det ble også slått fast at oljevirksomhet i Barentshavet ville møte de strengeste miljøkrav i verden. Når miljøbevegelsen kritiserer utvanningen av miljøstandarden i Barentshavet er ikke det et forsøk på en omkamp om forvaltningsplanen, men tvert imot et forsvar av prinsippene i den.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer