Hvem skal betale for Jacksons minnestund?

Politiets matpakker ble for dyre for Los Angeles.

DYR MINNESTUND: Ordføreren i LA appellerer til fansen etter at det ble klart at byen ikke har råd til å dekke utgiftene til sikkerhetsoppbudet og logistikken rundt minnestunden til Michael Jackson. Her bærer Randy, Marlon, Tito, Jermaine og Jackie Jackson popkongens kiste i Staples Center i Los Angeles. Foto: SCANPIX
DYR MINNESTUND: Ordføreren i LA appellerer til fansen etter at det ble klart at byen ikke har råd til å dekke utgiftene til sikkerhetsoppbudet og logistikken rundt minnestunden til Michael Jackson. Her bærer Randy, Marlon, Tito, Jermaine og Jackie Jackson popkongens kiste i Staples Center i Los Angeles. Foto: SCANPIXVis mer

(Dagbladet.no): Minnestunden til Michael Jackson i Staples Center i Los Angeles var stjernespekket, og det kostet. Nå lurer den allerede gjeldsrammede byen på hvem som skal ta regningen for det store sikkerhetsoppbudet.

Ifølge LA Times sitter byen på en regning på 1,4 millioner dollar — over ni millioner kroner etter minnestunden, mens AP og Fox LA skriver at den virkelige summen er nærmere fire millioner dollar — over 26 millioner kroner.

Ordfører Antonio Villaraigosa har dermed sett seg nødt til å be Jacksons fans om å donere byen penger for å dekke kostnadene rundt minneseremonien.

- Kunne hatt minnestund i lokal kirke
Så langt skal fansen ha donert 17 000 dollar — omkring 110 000 kroner, opplyser ordførerens kontor.

Påtalemyndighetene i LA undersøker nå hvordan byen kan kreve av tredjeparter at de tar en større del av regningen. Bare utgiftene til det store politioppbudet skal ha vært på en million dollar, hvorav nesten 50 000 dollar skal ha gått til matpakker til politiet.

Byrådsmedlem Dennis Zine mener promotøren AEG Live må grave dypere i lommene:

- Dette var en privat minnestund for en berømt sanger. Ikke for å være uhøflig overfor ham, familien eller fansen, men hvorfor skal folket i LA betale for dette? De kunne hatt en minnestund i en lokal kirke. De bestemte seg for å ha en gigantisk minneseremoni som ble en verdensbegivenhet, sier han til LA Times.

Andre, som byrådsleder Eric Garcetti, mener at dette er utgifter som byen må ta på sin kappe.

- Store begivenheter er en del av å være en storby, sier han.

Bankerott delstat
LA er vant til store feiringer og markeringer, som den årlige Oscarutdelingen. Men de dårlige tidene har ført til endringer. Da LA Lakers vant NBA-sluttspillet forrige måned, hadde ikke byen råd til å holde den tradisjonelle seiersparaden.

- Dette understreker behovet vårt for å bli kvitt hele budsjettunderskuddet, sier guvernør Arnold Schwarzenegger om de økonomiske problemene rundt minneseremonien, ifølge Sky News.

I forrige uke erklærte han økonomisk unntakstilstand i delstaten California.