DEBATT

Debatt: Vold på arbeidsplassen

Hvem skal bli slått på jobben i dag?

45 prosent av medlemmene i Fellesorganisasjonen (FO) sier at de i løpet av det siste året har blitt utsatt for vold eller trusler. FO krever nullvisjon.

MÅ BLI BEDRE: Ansatte innen velferdsyrker er spesielt utsatt for vold og trusler. Til tross for nye tiltak og klare forskriftsbestemmelser knyttet til arbeidsmiljøloven, blir ikke situasjonen bedre. Våre medlemmer er stolte og dedikerte ansatte. Nå krever vi dedikerte myndigheter og arbeidsgivere, skriver kronikkforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
MÅ BLI BEDRE: Ansatte innen velferdsyrker er spesielt utsatt for vold og trusler. Til tross for nye tiltak og klare forskriftsbestemmelser knyttet til arbeidsmiljøloven, blir ikke situasjonen bedre. Våre medlemmer er stolte og dedikerte ansatte. Nå krever vi dedikerte myndigheter og arbeidsgivere, skriver kronikkforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Nær halvparten har selv blitt utsatt for vold og trusler, mens to tredjedeler sier de enten er utsatt selv eller kjenner noen andre på arbeidsplassen som har vært truet eller slått. Det er den harde realiteten for FOs medlemmer som hver dag går på jobb i velferdsstaten.

Dette kommer fram i en ny rapport fra Fafo som lanseres på FOs landsmøte denne uka.

Det har lenge vært kjent at ansatte innen velferdsyrkene er spesielt utsatt for vold og trusler. Til tross for nye tiltak og ikke minst klare forskriftsbestemmelser knyttet til arbeidsmiljøloven, blir ikke situasjonen bedre. Et regelverk som ikke følges opp er funksjonsløst.

Vi kan ikke fortsette å si at vold og trusler i denne sektoren er noe vi må forvente. Fremover skal vi heller forvente oss arbeidsgivere som gjør alt de kan for å sikre gode og trygge arbeidsplasser. De personene vi møter i arbeidet vårt skal være sikre på at de får de beste tjenestene, men da må vi også sørge for at vi har den arbeidssituasjonen vi trenger for å være trygge mens vi er på arbeid.

Fafo-rapporten peker på at vold og trusler har store innvirkninger på arbeidsmiljøet til våre medlemmer. Blant dem som har vært utsatt for vold eller trusler finner vi at en av fem «i stor grad» rapporterer om mistrivsel i jobbsituasjonen. En av ti sier de ønsker å slutte i jobben på grunn av vold og trusler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.