Hvem skal få penger?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forskning: Professorene Nils Roll-Hansen og Raino Malnes kritiserer i Dagbladet 2.10 Kunnskapsdepartementets fordelingsordning for noen forskningskroner mellom forskningsinstitusjoner. Fordelingen skjer ut fra de ansattes antall vitenskapelige publikasjoner, vektet etter både format – bok eller artikkel – og vitenskapelig kvalitet – på ’Nivå 1’ eller ’Nivå 2’. Roll-Hansen og Malnes påpeker åpenbare svakheter ved ordningen. Men de sier intet om hvilket alternativ de foretrekker..

De har rett i at publikasjonstelling aldri kan erstatte innholdsvurdering når det gjelder god forskning. Likedan at tellingen nok ikke bare vil bli brukt til å måle institusjonenes prestasjoner, og at den kan ha mange uheldige incentiveffekter for hva forskere velger å forske på. Kanskje vil fagfellevurdering, eller antallet publikasjoner på velrenommerte steder også stride mot mange fags interne kvalitetskriterier.

Men dette er ikke nok beslutningsgrunnlag for å forkaste ordningen. Noen temaer må utdypes.

Kanskje plassen forhindrer at Roll-Hansen og Malnes nevner de gunstige incentivvirkningene ordningen har. Mange– deriblant meg – vil hevde at en svakhet ved mange norske fagmiljøer har vært mangelen på oppmuntring til å publisere forskningen sin – også utenlands. Jeg vil hevde at det også på deres egne institutter er forskere som burde vært oppmuntret mye mer av sine kolleger til å formidle sine funn til det nasjonale og internasjonale forskersamfunn, til felles nytte og innsikt – heller enn å bli fortalt at forskere publiserer alt for mye.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer