ÅRETS RIVERTON-VINNER? Jørn Lier Horst. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet
ÅRETS RIVERTON-VINNER? Jørn Lier Horst. Foto: Lars Myhren Holand / DagbladetVis mer

Hvem skal få sk(r)yte med Den gyldne revolver?

Nominasjonene til årets Rivertonpris er klare.

(Dagbladet:) Den 12. mars deles Rivertonklubbens pris Den gyldne revolver 2012 ut på Litteraturhuset. Og i dag ble nominasjonene klare.

Fire favoritter og en underdog Jørgen Brekke, Frode Granhus, Espen Holm, Jørn Lier Horst og Gard Sandbakken er de heldige utvalgte.

Flere av dem har vært rikelig omtalt i Dagbladets spalter, men Gard Sandbakken har vært mindre framme i lyset.

Sandbakken debuterte allerede i 1994, og har nå skrevet en bok om en tidligere spesialsoldat fra Bosnia-krigen som er blitt kriminell. Boka er gitt ut på Communicatio forlag.

Den gyldne revolver Rivertonprisen er et samarbeid mellom Rivertonklubben, Den norske Forleggerforening og Bokhandlerforeningen. Rivertonklubben ble startet i 1972 og det er Rivertonklubbens egen jury som utnevner vinneren.

Blant de tidligere pristakerne finner vi «hele» Norges krimelite - Anne Holt, Gunnar Staalesen, Unni Lindell, Tom Egeland og selvfølgelig - Jo Nesbø.

Nominasjonene med begrunnelse: Jørgen Brekke: «Drømmeløs»
Den skjøre men skarpe Trondheimspolitimannen Odd Singsaker har i denne andreboken fra Jørgen Brekke nok en kriminalgåte å bryne seg på som er sammenfiltret med tidligere historiske hendelser. En spinkel spilledåsemelodi knytter på en spennende og interessant måte bro mellom disse to tilsynelatende uløselige kriminalsakene.

Frode Granhus: «Stormen»

Reine i Lofoten er åstedet for dette uhyggelige og intenst spennende krimdramaet hvor en kald sak får sin forløsning gjennom gripende, ubehagelige og tragiske hendelse som utspiller seg i dette lille nærmiljøet.  Vi kommer på innsiden av skjebner som forteller om smerte, sårhet, ensomhet og ikke minst vonde hemmeligheter. 

Espen Holm: «Kong Salomos Sverd»
Espen Holm mestrer med denne boken å komme under huden på en hemmelig agent i Israels sikkerhetsstyrker, og gjennom det gi oss et nært innblikk i den umulige konflikten i denne delen av verden. Med stort driv trekkes vi med i nærmest uløselige konflikter. Forfatterens bruk av gammel myte setter fortellingen i et ettertankens lys.

ÅRETS RIVERTON? Jørgen Brekke. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
ÅRETS RIVERTON? Jørgen Brekke. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer

Jørn Lier Horst: «Jakthundene»
Nok en gang overbeviser forfatteren med solid, troverdig politikrim. Denne gangen er William Wisting i sitt livs krise; han blir selv etterforsket, og må se sitt politiliv i nytt lys. Journalistdatteren Line spiller en viktig rolle i boken og gjør den til både en far-datter-skildring og en beskrivelse av forholdet mellom politi og medier. 

Gard Erik Sandbakken: «Skarpskytteren»
Gard Erik Sandbakken skriver fengende om den tidligere spesialsoldaten og skarpskytteren Snorre Hartmann som deltok i Bosnia-krigen, og som nå utfører kriminelle tjenester i Oslos underverden. Det handler om politisk makt, Norges rolle som en av de største våpenleverandører, moral og dobbeltmoral. Det er brutalt og spennende. 

ÅRETS RIVERTON? Espen Holm. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ÅRETS RIVERTON? Espen Holm. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer