Hvem skal forsvare det frie nettet?

Nettkaos langs høyre/venstre-aksen.

NETTLIBERAL: John Perry Barlow er en av verdens ledende talsmenn for digitale borgerrettigheter. Mens Høyre vil ha offentlige inngrep mot fildeling, vil republikaneren Barlow vil ha størst mulig avstand mellom nettet og politikerne. Torsdag snakker han i Oslo om nettet og ytringsfrihet. Foto: Joi under en Creative Commons-lisens
NETTLIBERAL: John Perry Barlow er en av verdens ledende talsmenn for digitale borgerrettigheter. Mens Høyre vil ha offentlige inngrep mot fildeling, vil republikaneren Barlow vil ha størst mulig avstand mellom nettet og politikerne. Torsdag snakker han i Oslo om nettet og ytringsfrihet. Foto: Joi under en Creative Commons-lisens Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Internett er for viktig til å overlates til politikere og offentlige myndigheter, hevder John Perry Barlow i sitt innflytelsesrike essay A Declaration of the Independence of Cyberspace fra 1996. Torsdag kommer han til Norge, etter invitasjon fra tenketanken Civita, for å snakke på pubmøte i Oslo om et internett som i økende grad koloniseres av politikere og næringsinteresser.

Aldri hørt om Barlow? Da er du verken ekte nettnerd eller ekte deadhead. Barlow er mest kjent i visse kretser som tekstforfatter for rocklegendene the Grateful Dead, men det er som en av cyberkulturens mest profilerte og nettliberale talsmenn han har satt størst spor etter seg.

Barlow var sentral i onlinesamfunnet The Well på 1980-tallet, og grunnlegger av den digitale borgerretts-organisasjonen Electronic Frontier Foundation i 1990.

FÅ DAGER FØR the Pirate Bay-dommen falt sist uke, avholdt Civita-leder Kristin Clemets partifeller i Høyre seminar om ulovlig fildeling, med det man må kunne kalle en ganske næringsvennlig profil. Fredag applauderte kulturpolitisk talsmann Olemic Thommessen Pirate Bay-dommen, og lovet tøffere tak mot fildelerne dersom partiet kommer i posisjon.Republikaneren Barlow, som gjerne tar til orde for digital sivil ulydighet i håp om at det han ser som et håpløst utdatert opphavsrettssystem skal bryte sammen og erstattes av noe bedre, ville neppe vært særlig imponert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer