Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hvem skal han gi sparken?

Den nye musikkgiganten Universal Music Group vil sparke et titalls norske artister. - Det må til, sier direktør Petter Singsaas (40), mannen som oppdaget Espen Lind.

- I dag har vi kontrakt med over 40 norske artister. Det er altfor mange, sier Singsaas til Dagbladet.

Det fusjonerte selskapet har artister som Di derre, Sigvart Dagsland, Finn Kalvik, Yum Yums, Elisabeth «Bettan» Andreassen, The Tuesdays og Døsty Cowshit i stallen. Ingen har solgt som forventet med sine siste utgivelser, og de kan derfor ikke være trygge på å få fornyet tillitt.

Singsaas vil imidlertid ikke kommentere hvor mange eller hvilke artister han vil kvitte seg med. Men det er på det rene at mellom 10 og 20 artister får sparken.

I motbakke

Å gi et tosifret antall artister fyken er ikke den eneste utfordringen Singsaas står overfor:

  • Publikum kjøper i stadig mindre grad norsk musikk.
  • Bransjen har få nye norske artister som publikum bryr seg om.
  • Totalsalget av plater er i ferd med å flate ut.
  • Nye generasjoner har ikke noe forhold til enkeltartister.
  • De store plateselskapene sliter for å få kontrollen over spredning av musikk via Internett.
  • Den kreative utviklingen skjer i mindre produksjonsmiljøer, ikke hos de store gigantene.

Dinosaur-fare

Giganten Universal kan vise seg å være en vaklende dinosaur.

- Størrelse er ingen garanti for suksess. Jeg ønsker å satse på det kreative, på artister. Jeg vil ta det som en fallitterklæring hvis det eneste vi klarer å få til er salg av samleplater og cd-er med allerede etablerte artister.

- Bekymrer det deg at nordmenn vender ryggen til norske cd-utgivelser?

- Selvsagt. Det er et problem at norske artister ikke klarer å engasjere folk. Og det bekymrer meg at vi ikke har en reell popkultur her til lands.

- I Norge gir det mer status å være flink til å spille gitar enn å være en dyktig popartist. Derfor er vi milevis bak Sverige.

- Hva med den stadig voksende distribusjonen av musikk via ulovlige mp3-filer på nettet?

- Platebransjen kan være ferdig før man vet ordet av det hvis vi ikke skaffer oss inntekter fra musikk som spres via nettet.

Etterlyser Aqua-bølge

Singsaas skal jobbe med tre av cd-nasjonens aller største utenlandshåp: Espen Lind, Sissel Kyrkjebø og Secret Garden.

- Det er viktig for selvtilliten i den norske platebransjen at vi nå lykkes med et eller flere navn internasjonalt, fastslår Singsaas. Han er bekymret over at Aqua, en fjerde Universal-artist, ikke har skapt ringvirkninger.

- I Danmark har man i kjølvannet av Aqua fått en hel rekke popartister. Flere av dem har fått internasjonal suksess. Her hjemme har det ikke kommet en eneste oppfølger. Det er betenkelig.

KONGEN PÅ HAUGEN: Petter Singsaas (40) snappet den prestisjetunge direktørjobben i Universal Music Group foran nesa på bransjeveteranen Jørn Johnsen. Han gir et titalls norske artister fyken i løpet av kort tid.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media