Hvem skal vaske rumpene våre, Jens?

Netter med våte bleier. Slitsomme døgn i hjemmesykepleien med topplønn på 243.100 kroner. Kjenner du denne virkeligheten, Jens Stoltenberg?

ER DET LENGE siden du var tissetrengt, Jens Stoltenberg? Og toalettet var langt unna? Ubehagelig, ikke sant?

Prøv bleier. Det er flotte bleier å få nå, kanskje du til og med kan få dem på blå resept? De store som dekker alt fra navlen og baken og ned rundt skrittet, med stor absorberingsevne.

Jeg vil at du skal prøve dem. Men først skal du legge deg i en seng som du ikke kan komme ut av, fordi noen har sperret deg inne. Det er gjort i beste mening, fordi den som vanligvis ligger i den senga, kan falle og skade seg selv, hvis han eller hun mot formodning skulle klare å komme forbi sengehesten. Den som du skal gå inn i rollen til, er slagrammet eller ufør av andre grunner.

Du kommer til å sovne, for så å våkne, fordi du må på do. Det går en stund, du klarer ikke mer, og må la alt gå i bleia. Først blir du varm og våt, men ettersom timene går kommer kulda. Hele kroppen blir avkjølt, sengetøyet blir etter hvert klissvått.

Ennå er det mange timer til du får hjelp. Tida vil gå sakte før noen kommer og skifter på deg og følger deg til toalettet. Fordi du ikke trengte gå på do, akkurat på det tidspunkt da pleieren var innom på nattebesøk. Har du prøvd å gå på do på kommando noen gang?

Hun eller han som kommer for å hjelpe deg, har dårlig tid. Det er ikke sikkert de rekker å barbere deg, eller hjelpe deg med frokosten som de egentlig skal. En liten prat? Litt ekstra omsorg? Jo, de prøver.

HJEMMESYKEPLEIERNE GJØR så godt de kan, men det er så altfor mange som venter på dem.

Vet du hvor mange mennesker i landet vårt som har det slik? Tusenvis, vennen min, fordi det steinrike landet vårt ikke ser seg i stand til å sørge for at de pleietrengende får nok hjelp.

Fordi vi skal spare oljefondet til neste generasjon. Fordi noen er redd for inflasjon og renteøkning og Gud vet hva. Jeg gir blanke i inflasjonen så lenge de som står oss nær, ikke kan leve et verdig liv.

De fleste er gamle og har slitt et langt liv i landet vårt. Er det for mye forlangt at de skal få nyte godt av den velferden Norge burde tilby?

De må finne seg i sin situasjon, men vi som er deres barn og barnebarn gjør ikke det. Vi kan ikke akseptere deres liv som «grønnsaker», mens de attpåtil ennå er klare i hodet og opplever hvor nedverdigende og meningsløst livet er blitt.

Etter ei uke med lange netter i senga - du blir antakelig lagt ved 20.30-tida om kvelden og tatt opp igjen ved 9- 10-tida om morgenen - skjønner du forhåpentligvis litt mer.

VÅT OG VEMMELIG og lei deg skal du få komme opp av senga og bli plassert i stolen din. Der skal du sitte til hjemmesykepleien kommer for å legge deg igjen ved 13.30-tida. Middagshvilen kan vare til neste vaktskifte ved 17-tida.

Sosialministeren, finansministeren, faktisk hele regjeringen og Stortinget burde tvangslegges i senger.

Før dere utkommanderes til ei uke på døgnvakt som hjemmesykepleiere. Det ville faktisk også monne litt i det sterkt underbemannede omsorgsarbeidet. Som ikke får noen rekruttering fordi myndighetene ikke skjønner at lønna nesten bør dobles for at unge mennesker og andre skal søke dit. Og holde ut et helt yrkesaktivt liv.

I første omgang utfordrer jeg dere til å bli med hjemmesykepleien ett døgn, fra morgen til morgen.

DERE SKAL SKIFTE BLEIER. Vaske tilgrisete rumper. Dere skal følge på do, dusje de pleietrengende. Det er tungt arbeid. Det kjennes i ryggen. Dere skal kle på dem, gi dem tablettene som står ferdig i dosett. Og sette tannprotesen på plass hos dem som bruker det. Det er ikke så lett, fordi gommene forandres med årene. Men vi lærer etter hvert, både dere og jeg, selv om vi ikke har utdannelsen til det.

Dere skal kanskje lage frokost og ha tid og overskudd til et trøstens ord. Dere har antakelig en knapp halvtime på dere, før neste pleietrengende venter. Alt tar lengre tid enn man tror, arbeidsdagen blir forskjøvet.

Selvfølgelig skal dere få betaling.

Som nybegynnere blir det minstelønna. Begynnerlønn som hjelpepleier er 182700. Når man har jobbet i ti år, får man topplønn på 210000. Er man utdannet sykepleier med tre år på høgskole etter videregående, blir begynnerlønna 213700. Topplønn etter ti år som sykepleier er 243100. (Tallene varierer noe fra kommune til kommune.)

Dere ville kanskje fått problemer med å få det til å gå rundt med den gasjen? I så fall deles vanskelighetene med mange.

SKJØNNER DU HVORFOR vi ikke har nok sykepleiere, Jens Stoltenberg? Skjønner du hvorfor ikke dagens unge står i kø for å bli hjelpepleiere? Forstår du hvorfor vi ikke har nok hjemmehjelpere? De tjener det samme som hjelpepleiere. Enn si nok sykepleiere ved våre sykehus og sykehjem?

Jeg tror du vil fatte mer når du har vært gjennom det jeg utfordrer deg til.

Hvis ikke, råder jeg deg til å holde deg frisk til du dør. For når du er gammel nok til å trenge hjelp, vil det ikke finnes en sjel som vil vaske og pleie deg. De siste er gått av med pensjon. Med mindre regjering og storting blar opp noen milliarder for at dagens og framtidas syke og gamle skal få et verdig liv. Og omsorgsarbeiderne en anstendig lønn.

Sykehjem, sa du? Du kan jo prøve å søke.