Hvem skal vi le av nå?

Det blir stille i verden etter Rolv Wesenlund.

BISATT I GÅR: Rolv Wesenlunds begravelse fant sted i Frogner kirke. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
BISATT I GÅR: Rolv Wesenlunds begravelse fant sted i Frogner kirke. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer
Kommentar

Han fikk oss til å le. Dypt og hjertelig, høyt og klingende, uten ondskap eller skadefryd. Han fikk oss til å flire av oss selv, av naboen, av mennesker i sin alminnelighet med sine fordommer, dårskaper og sin selvhøytidelighet.

Rolv Wesenlund var kongen av alvorets latter, den kreative formen for smil som i beste fall kan gjøre oss til bedre mennesker. Nå er han borte. Noen soleklar etterfølger er ikke i sikte.

Selvsagt fins det morsomme mennesker, gøyale komikere og standupere med høye ambisjoner. Men de må finne seg i å stille i skyggen av mannen som i går ble bisatt i Frogner kirke i Oslo. Sammen med sin kollega Harald Heide Steen Jr. og seinere aleine revolusjonerte han norsk humor. Hvis det er riktig at en god latter forlenger livet, blir det mange pensjonister, eller seniorer som Wesenlund kalte det, i tida framover. Fordelt på opptil flere generasjoner.

Foran prekestolen i kirka står et innrammet broderi, utført av Wesenlunds mor, Mary Elvira. Det er for anledningen hentet ned fra hjemmets vegger og brakt til kirka. «Saligt er det folk der kender Frydesangen», står det med gullskrift på broderiet, et ord hentet fra Salmenes Bok. Frydesangen, det må være den medleyen Kongelige Norske Marines Musikkorps Blåsekvintett innleder gårsdagens gravferd med; Fleksnes-sangen, pluss melodier fra «Bør Børson Jr.», «Sommer i Tyrol» og «La Cage aux Folles».

Eller kanskje frydesangen er «Alltid freidig når du går», «Herre Gud, ditt dyre navn og ære» og «Deilig er jorden», salmene Wesenlund selv har valgt ut? Og hva med «Nocturne» av Evert Taube, som sønnen Sven Bertil synger så ordene får vinger der de stiger mot det blå takhvelvet, akkompagnert av piano og klarinett, Wesenlunds gamle instrument:

«Sov på min arm! Natten gömmer

under sin vinge din blossande kind.

Lycklig och varm snart du drömmer

flyr mig i drömmen som våg flyr vind.

Helig den frid hjärtat hyser

mitt i den virvlande blodströmmens larm!

Slut är din strid. Månen lyser.

Vårnattsvind svalkar dig. Sov på min arm.»

En blanding av høytid og løssluppenhet preger seremonien. Allerede to timer før er de første vennene av Rolv Wesenlund på plass. Deretter ankommer de i tur og orden, inntil kirka er nesten full. Rett før start kommer Jonas Gahr Støre, Hadia Tajik, Jens Stoltenberg og helt til slutt kronprins Haakon.

I salen sitter venner og kolleger fra et langt liv, musikere, skuespillere og arrangører. Tre kvinner med spesielt stor betydning har overlevd Wesensteen-epoken; Elsa Lystad, Kirsti Sparboe og Kari Simonsen. Den hvite kista er omgitt av kranser og blomster. Fra veggen overvåker Martin Luther, Hans Nielsen Hauge og Olav den hellige det hele, utformet av billedhoggeren Valentin Kielland.

Hele to tidligere sjømannsprester er kalt inn av Wesenlund selv. Knut Mølbach snakker om Wesenlunds tre vesentlige roller; lattervekkeren, tankevekkeren og ansvarsvekkeren. Per Arne Dahl forteller at han i Singapore en gang ba Wesenlund tale for konfirmantene. Den lød slik: «Kjære konfirmanter! Tro på Gud — og husk å låse bilen.» Han poengterer dessuten at det sterkeste uttrykket Fleksnes brukte var «Å du hellige jul!».

Statsminister Jens Stoltenberg framhever at Rolv Wesenlund skapte tv-humoren og at han «ga begreper og innhold til den norske samtalen», dessuten at hans karakterer er «en del av fortellingen om oss selv». Ordfører Fabian Stang berømmer også Wesenlunds språklige oppfinnsomhet og at han våget å si fra der andre tiet.

Mens kista blir båret ut, og kirka meget sakte blir tømt, lyder en trillende klarinett fra galleriet, en melodi som ruller og ruller, igjen og igjen: «Vår beste tid er nå». Noen bedre og klokere avslutning kan vi ikke forlange på dette «vemodige, vakre og verdige adjøet», som Knut Mølbach uttrykker det.

Latteren er ikke borte. Den tok bare en ærbødig, liten pause i går ettermiddag.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.