Hvem skrev best for ungdom i fjor?

Ny pris skal fremme ungdomsboka

(Dagbladet.no): - Vi vil få ungdomsboka opp og fram. Den er nesten usynlig i det litterære Norge, mener Ketil Kolstad, daglig leder i Foreningen !les.

For første gang skal norske ungdomsbøker konkurrere om en egen pris. Sammen med Litteraturfestivalen på Lillehammer har Foreningen !les tatt initiativet til den nye prisen, som skal deles ut på litteraturfestivalen i mai.

En jury på tre (voksne) personer har nominert seks bøker, men vinneren skal kåres av ungdommen selv.

Mellom Lindgren og Joyce

Prisen er foreløpig kun et pilotprosjekt, derfor er kun fem 9. klasser fra Hedmark og Oppland engasjert i kåringen. Men hvis det blir vellykket, blir prisutdelingen landsomfattende neste år.

- Vi har laget den litt etter modell av Ungdommens Kritikerpris, sier Kolstad.

Foreningen !les står også bak Ungdommens Kritikerpris, som deles ut til ungdommens favoritt blant årets voksenbøker.

Men ikke alle ungdommer leser voksenbøker, mener Kolstad.

VINNER PRIS? Både Harald Rosenløw Eeg og Ingelinn Røssland er nominert til den nye ungdomsbokprisen. Foto: NINA RUUD / SCANPIX
VINNER PRIS? Både Harald Rosenløw Eeg og Ingelinn Røssland er nominert til den nye ungdomsbokprisen. Foto: NINA RUUD / SCANPIX Vis mer

- Det finnes mange suksesshistorier om ungdom som i det ene øyeblikket leser Astrid Lindgren og i det andre har gått over til James Joyce. Men jeg er redd det gjør jobben med å skape leselyst vanskelig. Ungdomslitteratur tar ungdom på alvor og setter saker de er opptatt av på dagsorden, sier han.

Følgende bøker er nominert:

  • Harald Rosenløw Eeg: Alt annet enn pensum
  • Geir Gulliksen: Hannu Hannu
  • Ingelinn Røssland: Handgranateple
  • Yngve Frøyen: Forfedrene
  • Lena Ask: Hitler, Jesus og farfar