Hvem skrev spørsmålene?

Tv-kanalenes millionkrig om seerne er i gang. Først ut var Hallvard Flatland med «Ditt livs sjanse», der en deltaker fikk dekket renter og avdrag for 13556 kroner fordi hun visste hvilket parti Carl I. Hagen er leder for. Lettjente penger, vil kanskje mange si. Jeg kjenner lisensbetalere som ville stilt opp for halvårsavgiften på 870 for spørsmål i samme klasse. Men det er vel ikke pengepremiene som er den største utgiftsposten når NRK eller TV2 lager spørreprogrammer. Og de to første deltakerne kom ikke hjem stort rikere enn de reiste. Tredjemann, Jørgen Kvæl, vant 160000 og går videre, selv om altså Hallvard Flatland ville holde oss uvitende om dette til kveldens sending.

NRK har lagd et program som skal gjenskape spenningen fra «Kvitt eller dobbelt», men jeg er redd de glemmer at inflasjon i både pengeverdi og pengespill siden den gangen har fjernet det meste av den såkalt åndeløse spenningen.

Lurespørsmål

Men Hallvard Flatland er rett mann til å lede et folkelig spørreprogram. Han er profesjonell og likefram. En bygdegutt fra Flatdal i Telemark som kan snakke med folk. Jeg lurer på hvor mye NRK har tapt på at de en gang i 1980-åra valgte å ansette en annen i tv-sporten. Flatland ble i stedet TVNorge-gründer og mannen bak suksessen «Casino». Og det holder vel ikke lenger med statsregulativet når NRK henter ham inn når de satser stort. Han skuffet ikke, men jeg lurer på om ikke økonomidirektøren i NRKfjernsynet hadde en finger med i spillet da spørsmålene ble utformet. Først tre spørsmål for femteklassinger. Så satset deltakerne stort og tapte. Alta-væringen Ulf Thomassen gikk rett ut på nobelprisvinneren fra 1946. Etterfølgeren Mette Holmberg Davidsen røk ut på mannssporten skøyteidrett, mens Jørgen Kvæl etter mye kval faktisk svarte at Spanias nasjonalrett er paella. Man får visst ganske mye paella for 160000 spenn.

Alminnelig

«Ditt livs sjanse» skapte ikke åndeløs spenning, men førsteutgaven var et greit underholdningsprogram som sikkert vil samle seere også gjennom helga og vinteren. Det er merkelig at folk må ha gjeld for å delta. Jeg vet heller ikke om disse medspillerne på telefonen var så lurt. Jeg trodde fjernsynets fortrinn var å vise menneskene. Men NRK har tenkt riktig når de satser på allmennkunnskap i en spørrekonkurranse. Det gir seerne en følelse av å være med. Om det så bare er for lisenspengene.