Hvem slapp ut hundene?

LONDON (Dagbladet): Tommy ruler, men storpuddelen King fra Porsgrunn vant «Best in show» nylig under en av verdens største hundeutstillinger i Birmingham.

Etter at King kom hjem, fikk han sine femten minutter med nasjonal ære og berømmelse hos tv-titternes beste venn, Fredrik Skavlan.

NRK-verten og kongen var fornøyde. Også vi. Som fikk los i kjølvannet av den såkalte King-saken.

Vi liker nemlig bikkjer. Sjøl om det snart er tjue år siden vår egen beagle «Fant» (Best in show på Gjøvik), døde. Siden har vi logret med et skrått øre til alle knurr innenfor kulturens kennel.

Hunder har nemlig en lang kultur- og språkhistorie. Vi tenker ikke bare på «Hunden fra Baskerville» eller «Dog Day Afternoon», filmen fra 1975 med Al Pacino.

  • Kjøtere av alle typer setter fortsatt sitt preg på vår hverdag. Firbeinte venner er gode å ty til for å få suksess. En av de siste store hundehiter er «Who Let The Dogs Out (woof, woof, woof, woof)» med Baha Men. I Storbritannia blir denne setningen nå brukt om og til det meste.

Vi overhørte en reporter ute på jobb. Hun brukte det om en gjeng med politikere. Liverpool har et godt Anfield-forhold til teksten. Et bilfirma har kjøpt rettighetene til låta, som brukes i en film. Fire hunder sitter syngende i en personbil.

I Tertitten borettslag bor det også en favoritt, vesle Tommy. «Han Tommy er ikkje helt frisk, han», sitat Linda Johansen.

  • Vi glemmer ei heller filmen «Mitt liv som hund» eller låta «Dog Eat Dog» med dusten Adam Ant. Hva med Bloodhund Gang? Gamle Three Dog Night med hiten «Mama told me not to come» fra 1970. I samme slengen nevnes rapperen Snoop Doggy Dogg som hadde «Doggy Dogg World». The Who kom med låta «Dogs» 1968. «Jeg vil ha en liten hund», fra skrekk og Ønskekonsert.
  • Snoopy fra Knøttene er en helt fra eldre tegneseriedager, i tillegg til Pluto.

Lassie derimot, var for snill. Tenk også på hvor mange hundeord vi finner i språket. VG er en hund etter nyheter. Ikke sant di tispe som bor sammen med den kjøter'n. Ikke stikk av med halen mellom beina, nå. Vær lydig, eller så ender du opp som Bikkja i bakken.

Helvetes gneldrebikkje som ikke aner hvor hunden ligger begravet. Derfor, gi labb, sitt pent eller dekk. Drittbikkje. Flink gutt.

  • Siste aport. Skal du ut på byen mellom 24.00 og 04.00... god hundevakt over et glass med «Hound Dog» The King fra september 1956.