Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hvem smaker med skjegget?

Ny faktaserie for femåringene.

NYE SERIE: Dagny Holms nye faktabokserie strimulerer barns vitebegjær. Foto: GYLDENDAL
NYE SERIE: Dagny Holms nye faktabokserie strimulerer barns vitebegjær. Foto: GYLDENDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ANMELDELSE: Har du lurt på hva torsken bruker skjegget til, eller hvilket tre som er favorittkosten til bever? Svaret på det, og mye annet, får du i Dagny Holms nye faktaserie for barn, «Faktisk.»

Basic
Seks titler i serien lanseres samtidig.

Emnene spenner vidt, men er godt forankret i barns verden; det handler om trær, fisk, yrker, vikinger, vær og julen. I alle bøkene serverer Holm, som har skrevet både læreverk og prisbelønte faktabøker, basiskunnskap til barn fra fem år.

I «Trær» og «Fisk» fortelles det om de vanligste slagene, hva som kjennetegner dem og hva de brukes til. Også voksne får litt nytt, og kan lære om fiskens følelseslinje, hvorfor Osp brukes i badstuebenker, og hvilket treslag vinkorker er laget av...  

Bolker
Tekstene er delt opp i bolker som hjelper barna å sortere kunnskapen. En av disse kalles «Faktisk fantastisk.» Her får vi kuriosa om de ulike tre- og fiskeslagene.

image: Hvem smaker med skjegget?

Bøkene inneholder også tips til aktiviteter. Oppfinnsomheten her ikke like stor; barkebåter og seljefløyter virker noe traust.            

Konseptet med faste innslag følges også litt for trofast i «Trær» og «Fisk.» Det er interessant å lese om hva de ulike tresortene brukes til, men ikke fullt så spennende med fisk; kokt fisk, fiskepinner, stekt fisk osv. Her hadde en egen vri vært bedre.  

Frontfigur
Både foto og tegninger brukes og gir et tiltalende uttrykk til bøkene. En tegnet figur introduserer emnet i hver bok, gjennom en fortelling. Disse er ment å stimulere til undring, ved at emnet relateres til barns egne opplevelser: Kan et tre føle, sove?

Disse introduksjonene skaper en overbygning for bøkene, men tilfører ellers ikke så mye. De speiler mest et ønske om å sette et eget preg på faktaserien.  

Solid
Mange av faktabøkene for barn er oversatt, og vi er vel flere som har ergret oss over tungt språk i noen av disse. Det slipper vi med «Faktisk.»            

Bøkene fremstår som solide og tilgjengelige, og har en variert presentasjonsteknikk som holder leseren engasjert. Spesielt nyskapende er serien ikke, men bøkene tilbyr både nyttig og merkelig informasjon om verden som omgir oss.

image: Hvem smaker med skjegget?