«POCAHONTAS»: Mange reagerte negativt på at statsråd Siv Jensen stilte i indianerkostyme på Finansdepartementets høstfest nylig. Foto: Instagram
«POCAHONTAS»: Mange reagerte negativt på at statsråd Siv Jensen stilte i indianerkostyme på Finansdepartementets høstfest nylig. Foto: InstagramVis mer

Debatt: Statsbudsjettet

Hvem snakker om budsjettet nå?

Som en kynisk PR-student må jeg bare få gratulere Siv Jensen med tidenes avledningsmanøver, for hvem snakker om budsjettet nå lengre?

Meninger

Jeg skal ikke påstå at Siv Jensen er Norges mest kynisk anlagte strateg, men det å dele et bilde av seg selv i et indianerkostyme dagen etter at hun selv la fram landets statsbudsjett har kort sagt vært effektivt.

STUDENT: Lars Martin Berg.
STUDENT: Lars Martin Berg. Vis mer

For aviser og politikere er hver oktober budsjettid. Hele den dagen statsbudsjettet skal legges fram er nøye planlagt av journalister, fra de grytidlig tropper opp utenfor finansministerens hjem for å følge henne hele veien ned til kontoret og så til Stortinget. Dagens hovedperson er da alltid finansministeren. Hun får en hel dag lagt til rette for å fronte hvor fornøyd hun er med budsjettet.

Vi vet det kommer, og det er sunt og bra med en tøff debatt og diskusjoner om budsjettet mellom politikerne. Men de siste fire årene har det ikke vært like sunt for de blåblå at hele høsten fram mot juletider har handlet om budsjettet deres.

Siv Jensen vet dette. Og jeg forstår henne godt. Det kan umulig være noe særlig artig at det du har jobbet med i nesten ett år skal kritiseres og filleristes i flere uker. Da gjelder det å være forberedt. På denne tiden for et år siden diskuterte vi budsjettet, og vi fortsatte med det i ukene og dagene. Men hva er diskusjonen i dag? Jo, hvorvidt det er diskriminerende eller ikke av finansministeren å kle seg ut som Pocahontas på en kostymefest.

I det daglige debattprogrammet «Dagsnytt atten» fikk utkledningen hele 34 minutter (!!) av et program som varer i én time. Dette var samme dag som IS ble drevet ut av sin hovedstad, og det var en massedemonstrasjon vedrørende budsjettet utenfor Stortinget. Intet av dette ble dekket i programmet.

Jeg forstår kritikerne til Frp’s partileder Siv Jensen, til daglig er jeg også en av dem. Men denne uka blir jeg nesten litt trist over hvordan samtlige gikk i fella. Hovedtema i den offentlige samtalen denne uka var ikke statsbudsjettet, som for øvrig er blant årets viktigste temaer. Nei, det var kjolen til Siv Jensen. Synes det virker litt kjent.