Hvem styrer Argentina nå?

Ingen vet helt hvem som styret Argentina, mens president Cristina Fernández er operert for hjerneblødning og det er valgkamp i landet.

TOMROM:  Ei kvinne med bilde av president Cristina Fernández i folkemassen som hadde samlet seg utenfor sjukehuset der hun ble operert for hjerneblødning. I hennes fravær han det oppstått et tomrom i statsstyret. Foto: AP / Scanpix / Victor R. Caivano
TOMROM: Ei kvinne med bilde av president Cristina Fernández i folkemassen som hadde samlet seg utenfor sjukehuset der hun ble operert for hjerneblødning. I hennes fravær han det oppstått et tomrom i statsstyret. Foto: AP / Scanpix / Victor R. CaivanoVis mer
Kommentar

Operasjonen tirsdag gikk bra og president Cristina Fernández hviler nå ut og kommer til krefter. Så mye er kjent, men ellers er det mest rykter og gjettverk både om henne og om hvordan landet styres.

Lørdag fikk presidenten hjerneblødning, og legene anbefalte henne 30 dagers hvile, het det fra Casa Rosada, president-palasset. Betydde dette at visepresident Amado Boudou overtok den utøvende makta? Eller skulle Fernández styre gjennom telefonen fra et hvilerom i president-boligen Los Olivos, mens visepresidenten tok seg av reisene, åpningene og de protokollære pliktene?

Casa Rosada lot bare spørsmålet om hvem som er ansvarlig for å styre landet henge i lufta.

Ingenting var avklart mandag morgen. I Statens Offisielle Lysningsblad sto det ingenting om overføring av makt.

Men søndag kveld hadde president Fernández kjent «maur» i en arm og kraftig hodepine, og hun kjente kreftene forsvinne midlertidig. Legene kom til Los Olivos og undersøkte henne. Da bestemte man seg for å operere henne ved å drenere blod ut av hodet, har det etterpå kommet fram.

Mandag formiddag, etter å ha undertegnet protokollen om overføring av makt, sto visepresident Boudou fram, tilsynelatende uvitende om at presidenten skulle opereres og hva som hadde hendt søndag. «Hun hviler nå ut, som hun trenger», sa han. Regjeringsmedlemmene visste heller ikke noe om sjefens helsetilstand.

Da var allerede sjukehuset gjort klart til å ta imot henne ved middagstid, og hun skulle opereres neste dag.

Etter operasjonen trenger hun fullstendig hvile i 72 timer, og etter tre-fire dager antas hun å kunne gå. Etter ei ukes tid kan legene fjerne stingene i hodet. Det kan ta en måned før hun er tilbake i arbeid igjen.

Nå etter operasjonen fortelles det i en offisiell uttalelse fra president-palasset at Fernández fikk et lettere hjerneslag 12. august, «uten å vise noen symptomer». Hun kom da tilbake til hovedstaden Buenos Aires etter å ha stemt i et primærvalg i Río Gallegos sør i landet.

President Fernández og hennes indre krets i Casa Rosada nølte i det lengste med å avklare forholdene og overføre makt til visepresident Amado Boudou. Han sitter ikke ved «det lille bordet», den indre kretsen som er med på å ta avgjørelser. Hvem som egentlig sitter der er uklart og omgitt av et tåkerslør. Alt er bare rykter.

Boudou er en av de politikerne som gjør det aller dårligst i meningsmålingene. Han er mistenkt for å være innblandet i et par dusin tilfeller av korrupsjon. Og han er en ny-liberaler som de peronistiske velgerne til Fernández avskyr. Det er midt i valgkampen foran parlamentsvalget 27. oktober, og partifellene til presidenten ligger an til nederlag i meningsmålingene.

Derfor ville ikke president Fernández trekke visepresident Boudou fram i lyset før helsa tvang henne til det. Nå har han makta i navnet til hun er frisk nok til å ta den tilbake. Men hvem som styrer landet i gavnet er uklart. Finnes det noen til å samordne statsrådene og gi dem ordre den neste måneden? Eller kan de nå styre sin teig på egenhånd? Statsrådene er presidentens i lojalitet, og visepresidenten er en fremmed.

Fra opposisjonen kom det først uttrykk for støtte og medfølelse til presidenten. Men seinere spredte det seg usikkerhet om hvordan landet nå styres. Den konservative ordføreren i Buenos Aires, Mauricio Macri, uttrykte dette:

- Vi er bekymrede og alle ønsker vi at presidenten kommer til krefter raskt. Samtidig kjenner vi også en enorm usikkerhet.

Gjett hvem som styrer Argentina! Svarene kan sendes til Casa Rosada i Buenos Aires.