Hvem svekker hva?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I DEBATTEN om AKPs støtte til Røde Kmehr og Pol pot i Kambodsja har det fra flere hold blitt sagt at andres synder ikke frikjenner ens egne. Dette bruker professor Hagtvedt og hans meningsfeller som kronargument for å angripe nettopp AKP og kommunismen. Jeg mener likefullt at historien viser at AKP ikke på langt nær er så skyldig i overgrep, mokratisvekkelse eller hemmelighold sammenlikna med andre politiske krefter i Norge, som det Hagtvedt vil ha det til.

AKP støttet Røde Kmehr og Pol Pots vanvittige klasseomveltninger som medførte et bestialsk folkemord i Kambodsja. Men et vesentlig poeng er at AKP trodde virkelig dette var en demokratiseringsprosess til fordel for kambodsjanere flest. AKP trodde ikke på det de leste i norske aviser og nektet for at det ble begått forbrytelser mot det kambodsjanske folk. Man kan sjølsagt med rette kritisere partiet for denne politiske feilvurderinga og naiviteten, men den skiller seg markant fra for eksempel Høyres bevisste støtte til USA under Vietnamkrigen. Partiet Høyre stilte opp langs fredsdemonstrasjonene på 70-tallet og ropte Bomb Hanoi! og var altså med viten og vilje med på å muliggjøre en av verdenshistoriens verste krigsforbrytelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer