Hvem svikter?

«Boikott!» «Parasitter!» «Legg ned landslagene!» «Vi blir glemt når vi legger opp!» Toppidretten har virkelig vist seg fra en annerledes side de siste ukene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Jeg spør meg selv: Er det vi, toppidrettens ledere og trenere, som har sviktet? Ikke når det gjelder treningsregimer og tilrettelegging, ikke innen etikk og moral. Der er vi nok rimelig gode. Men vi må stille spørsmål til oss selv om vi fortsatt har mye å hente i å kommunisere ut den grunnleggende verdilæren - læren om demokratiske spilleregler, samspill i organisasjonen, lojalitet, ansvar for egen helhetlig utvikling, håndtering av media - og kanskje sunn fornuft?

Man skal være forsiktig med å generalisere og stigmatisere. Men når noen av våre mest folkekjære, flotte og berømte utøvere til de grader eksponerer sine innerste tanker og behov, men - utfra slik vi i Olympiatoppen kjenner disse utøverne - så totalt bommer i sin form og med sitt budskap, rammer det ikke bare dem selv. Soloutspill fra toppidrettsutøvere de siste ukene rammer grasrota i norsk idrett som kraftige lyskespark. De sårer og skaper harme. Det rammer idrettskolleger på alle plan.

Skal vi lykkes i å videreutvikle vår toppidrettskultur, må vi ha en kultur for åpenhet. Skal vi skape trygghet kan vi heller ikke feie de sensitive og vanskelige spørsmål i forhold til etikk og moral, normer og samværsformer under teppet. At det kan være vanskelig og ubehagelig å fronte og imøtegå slike saker, vet alle. Men vi har erfart at vi kommer styrket ut dersom vi i seriøs åpenhet også tar opp ubehagelige og vonde ting. Derfor skal vi respektere at utøverne er åpne, at de tør innta kontroversielle standpunkter og at de stiller kritiske spørsmål til «systemet». Den dynamikken det skaper bør og skal vi tåle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer