KOMMENTARER

G-20 møtet i Japan

Hvem taper ansikt?

Når Donald Trump og Xi Jinping møtes i Osaka i Japan lørdag, så dreier det seg om ikke å tape ansikt. Og Europa vil være tilskuere mer enn deltakere, skriver Morten Strand.

HVEM HOLDER MASKA?: Kinas president XI Jinping og Donald Trump i Beijing i 2017. Foto: AP / NTB Scanpix
HVEM HOLDER MASKA?: Kinas president XI Jinping og Donald Trump i Beijing i 2017. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Den ene har en rik kulturell baggasje der det å tape ansikt er skammelig og æreløst. Den andre har helt spesielle psykologiske forutsetninger for nettopp å tape ansikt. Men uten - tilsynelatende - å skjønne det selv. Ja, Donald Trump har gjort nettopp det å blamere seg i det offentlige rom - som i rommet rundt ham omfatter absolutt alt - til sitt varemerke.

Så det blir lett match for Xi på helgas G-20 møte i Osaka? Nei, på ingen måte. Til det står det alt for mye på spill. For Kina, for USA, for Europa, for alle. G-20 landene står for 80 prosent av den globale økonomien, to tredeler av verdenshandelen, og omfatter to tredeler av verdens befolkning.

Utgangspunktet er dramatisk. For handelskrigen som Trump har startet mot Kina truer med å stanse veksten i verdensøkonomien, med alvorlige konsekvenser for de aller fleste. Ingen regner med at Trump og Xi klarer å løse de store problemene som ligger foran dem. Det dreier seg om kinesiske subsidier til statlig industri, tyveri av intellektuell eiendom, og om amerikansk straffetoll på kinesiske varer, som hvis de siste truslene som ble lansert i midten av juni blir realitet, omfatter praktisk talt alle kinesiske varer som selges i USA. Og det dreier seg om Trump-administrasjonens krig mot den kinesiske teknologi-giganten Huawei.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer