Hvem tjener på gjeldsveksten?

Erfaringen fra Irland er at massiv boligbygging ikke var tilstrekkelig i seg selv for å dempe boligprisveksten.

BOLIGGJELD Er Norge på vei inn i en faretruende boligboble, eller er alt under kontroll? Manifest Analyse er uenige med Finansnæringens hovedorganisasjon. Foto: Nina Hansen
BOLIGGJELD Er Norge på vei inn i en faretruende boligboble, eller er alt under kontroll? Manifest Analyse er uenige med Finansnæringens hovedorganisasjon. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Idar Kreutzer i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNO) svarer oss 14. desember med å slå fast at det ikke er holdepunkter for en boligboble i Norge. For å avklare, spår ikke vår rapport en drastisk nedgang i de norske boligprisene, men den påpeker det åpenbare, at pris- og gjeldsveksten ikke kan fortsette evig.

Vi mener det eksisterer en reell uenighet om veksten i norske boligpriser som fullt ut kan forklares av underliggende faktorer som innvandring, inntektsvekst, rentenivå og manglende boligbygging, eller om forventninger til videre prisvekst og tilgangen på kreditt også spiller en viktig rolle. IMF, den amerikanske sentralbanken, og økonomen Robert Shiller, for å nevne noen, mener alle at norske boliger er for høyt priset. SSB, FNO og byggenæringen selv kommer fram til det motsatte. Selv om ting godt kan fortsette en god stund framover, vet vi at dagens situasjon, der boligprisene og gjelda vokser raskere enn lønningene, ikke kan være bærekraftig på sikt. På det siste punktet er vi og FNO enige.

En annen ting vi er enige om er at vi trenger økt boligbygging, blant annet flere studentboliger. Men erfaringen fra Irland, som er utgangspunktet for vår rapport, er at massiv boligbygging ikke var tilstrekkelig i seg selv for å dempe boligprisveksten. Der vokste boligprisene i takt med boligbyggingen, lenge etter at problemet med boligmangel var løst.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer