Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Medier

Hvem våger å være framtidas politikere?

Kjære Emilie, takk for ditt store engasjement og for at du tok deg tid til å dele dine erfaringer med meg.

REAKSJONER: Emilie skrev om norsk asylpolitikk, og kommentarene haglet. Her får hun støtte av Karoline.
REAKSJONER: Emilie skrev om norsk asylpolitikk, og kommentarene haglet. Her får hun støtte av Karoline. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For noen dager siden ble jeg oppmerksom på et innlegg på Dagbladets nettsider, skrevet av ei ung jente som heter Emilie. Hun skrev om sine meninger på dagens innvandringspolitikk. Hun skrev et saklig og godt reflektert innlegg ut ifra sine egne opplevelser og erfaringer, og jeg må si at jeg var imponert over denne jentas store engasjement og saklighet på tross av sin unge alder.

Etter at jeg hadde lest ferdig innlegget gikk jeg inn på Dagbladet sin side på Facebook, fant linken til innlegget og bladde meg øverst i kommentarfeltet og begynte og lese meg nedover. Jeg er sjokkert! Jeg hadde forventet at folk var enige i det Emilie hadde skrevet, og jeg hadde forventet at folk var uenige, men det som møtte meg i kommentarfeltet var drittslenging og navnekalling.

Sånn er det altså blitt i dag. Det er dette som i dag er blitt ytringsfrihet. De aller fleste kommentarene i dette kommentarfeltet gikk ut på å rakke ned på andre, enten Emilie eller andre som hadde kommentert. I kommentarfeltet sto det ting som «naiv og dumdristig», «kom deg ut av landet om du skammer deg sånn», «få deg noen år på baken før du kan uttale deg» og «nok et barn som skal ‘belære’ for sine 15 minutes of fame. latterlig. null livserfaring og null kunnskap.». Og disse kommentarene er langt fra de verste jeg har sett.

Så da spør jeg dere alle sammen der ute: Hvem er det som skal drifte dette landet når dere er for gamle til å gjøre det? Hvem er det som skal være framtidas politikere? Hvorfor er det slik at når en ung spire som engasjerer seg i en stor samfunnsdebatt uttaler seg og engasjerer seg, så får hun som svar at hun er for ung og er ute etter «15 minutes of fame»? Hvorfor kan vi ikke behandle hverandre med respekt på tross av forskjellige syn?

Vi er så heldige i Norge at vi har både ytringsfrihet og demokrati. Jeg har selv mitt politiske standpunkt, men jeg liker tanken på at de som styrer landet vårt er de som flertallet i Norge vil ha til den jobben. Og at vi har lov til å si våre meninger, diskutere i kommentarfelt og skrive innlegg om det vi har på hjertet. Dessverre er jeg en av mange andre som ikke gjør det, jeg er en av de mange som er blitt redd for å uttale meg. Ikke fordi jeg er redd for at andre skal være uenig med meg og diskutere med meg, men fordi jeg er redd for personangrep. Og jeg vet at der er mange som meg der ute.

De unge skal ikke hysjes på. De skal ikke få beskjed om at de er for unge, eller at meningene og erfaringene deres ikke er viktige. De unge er Norges framtid, så i stedet for å rive dem ned, bygg dem opp. By opp til en saklig diskusjon, ros dem for sitt engasjement i samfunnet vårt. Så kjære Emilie: Takk for ditt store engasjement og for at du tok deg tid til å dele dine erfaringer med meg. Og til alle ungdommer og ungdomspolitikere der ute: Stå på! Deres syn og erfaringer er like viktige som alle andre sine, aldri la noen si noe annet.

Hele Norges coronakart