PERFEKT OG GRUSOMT: Bildet av den fallende mannen er et av verdenshistoriens mest berømte. Historien om bildet er også spennende. FOTO: RICHARD DREW/AP
PERFEKT OG GRUSOMT: Bildet av den fallende mannen er et av verdenshistoriens mest berømte. Historien om bildet er også spennende. FOTO: RICHARD DREW/APVis mer

Hvem var den fallende mannen?

Jakten ble en av tidenes beste reportasjer.

(Dagbladet.no): Det er vel aldri tatt like mange bilder i New York som 11. september 2001.

Men om du skulle valgt ett bilde som har brent seg fast på minnet ditt, hvilket ville det vært?

For svært mange er svaret AP-fotograf Richard Drews bilde av den fallende mannen.

Perfekt komposisjon
Drew - en erfaren fotograf som egentlig var på jobb for å dekke et moteshow for gravide - tok mange bilder fra katastrofen, og flere av dem av menn og kvinner som hoppet fra tvillingtårnene.

Bildet av den ukjente mannen var det noe helt spesielt ved. Situasjonen i de brennende tårnene var desperat. Mange av dem som hoppet hadde tatt av seg klærne og holdt dem over hodet, de klamret seg til et desperat håp om at disse ville fungere som en slags fallskjerm.

Men den fallende mannen ser ikke ut til å kjempe mot tyngdekraften i det hele tatt. Det ene benet hviler mot det andre, og symmetrien i bildet er perfekt.

Fotografiet stod på trykk i New York Times og en rekke aviser 12. september 2001, før det ble lagt bort i lang tid etterpå. Det ble ansett som smakløst å vise bilder av de mange som hoppet fra tvillingtårnene.

Dette var utgangspunktet for en lang featurerportasje om bildet og om mannen som falt, som stod på trykk i Esquire i september 2003.

Litterære ambisjoner
Artikkelen er ett av høydepunktene i magasinets nå 75-årige historie. Bladet startet opp som et rent underholdningblad for herrer, men fant fort ut at menn hadde flere interesser. I tillegg til lettkledde jenter dukket det opp stoff om herremote og tyngre og mer litterære tekster. Ernest Hemingway og F. Scott Fitzgerald var blant forfatterne som hadde artikler på trykk i de tidligere dagene.

Senere ble publikasjonen en fanebærer for new journalism, og knyttet til seg skribenter som Tom Wolfe og Norman Mailer.

Esquire er fortsatt et blad som mikser høy- og populærkultur, og i forbindelse med jubileet slås det på stortromma. Ikke bare har oktoberutgaven tidenes første animerte cover:

De har også lagt ut på nett det de mener er tidenes sju beste saker i magasinets historie, skrevet av folk som nevnte Wolfe og Mailer.

Les:
The Falling Man
The School
What Do You Think of Ted Williams Now?
Frank Sinatra has a cold
M
The Last American Hero is Junior Johnson. Yes!
Superman Comes to the Supermarket

 

FEIRER 75 ÅR: Redaktør David Granger og Esquire Magazine. Foto: SCANPIX
FEIRER 75 ÅR: Redaktør David Granger og Esquire Magazine. Foto: SCANPIX Vis mer