Den østerrikske politikeren Jörg Haider døde som han levde: Full fart. Han kjørte bil som mange østerrikere gjør, fra vertshus til vertshus i grisgrendte strøk, der fartsgrenser er ansett som en del av statens terror og alkoholfri kjøring er feigt. Et vilt liv er likevel ikke nok til å bli populær politiker. Hvordan kunne en mann som ofte ble kalt både fascist og høyreekstrem, bli så populær? Kanskje finnes det en og annen nyansering som gjør mannen litt mer forståelig.
Jörg Haider var født i delstaten Oberösterreich, men gjorde karriere i den sørlige delstaten Kärnten. Det var her han ble Landeshauptmann i 1989, eller guvernør, som det gjerne oversettes med. Han ledet den gang Det Østerrikske Frihetspartiet (FPÖ), og hadde gjort partiet om til et opposisjonelt populistisk parti. I Kärnten hadde man gamle motsetninger mellom dem som følte seg som etnisk tyskere og dem som soknet til den slovenske nasjon. Kärnten var og er grenseland, og Haider visste å spille på dette. Ikke minst innen det sosialdemokratiske partiet var det etter 2. verdenskrig mange tidligere nazister. Dette miljøet er viktig for å forstå personen Haider: Hans ideologiske bakgrunn var ikke konservativ, liberalistisk eller demokratisk, men tysknasjonal.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger