STOR OPPMERKSOMHET: Anita Brenner sto bak bregrepet den meksikanske renessansen og var en forfatter, kulrurformidler og politisk aktivist som nå vies stor oppmerksomhet i California. Foto: NTB Scanpix.
STOR OPPMERKSOMHET: Anita Brenner sto bak bregrepet den meksikanske renessansen og var en forfatter, kulrurformidler og politisk aktivist som nå vies stor oppmerksomhet i California. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

Hvem var kvinnen som kjempet for den berømte forfatteren da Norge ville kaste ham ut?

Når 20 galleri fra Latin-Amerika arrangerer utstilling i USA over sin felles kunstneriske arv, er det ett navn som bør tiltrekke seg spesiell oppmerksomhet.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Og navnet er Anita Brenner, men hvem var hun? Brenner ble født i 1905 i Aguascalientes, en by i det sentrale Mexico. Faren hennes var en jødisk emigrant fra Latvia. Under den langvarige meksikanske revolusjonen (1910-20), flyttet familien fram og tilbake mellom fødelandet og Texas, og senere alternerte hun selv mellom Mexico By og New York, to storbyer med betydelige jødiske miljøer som ga henne tilflukt fra datidens antisemittisme.

Utdannelsen – en doktorgrad i antropologi – fikk hun på Columbia, og hun gled raskt og naturlig inn i en rolle som offentlig intellektuell. Til tross for sitt identitære utenforskap rettet hun det meste av sin oppmerksomhet mot de meksikanske urfolkenes kultur, kalt indigenismo, og hun arbeidet utrettelig for at folk i USA skulle få en bedre forståelse av Mexicos historie og kultur.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn