Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hvem var Santa Lucia?

Vi feirer Santa Lucia med tente lys og lusekatter. Hvem var denne kvinnen som vi hedrer med lys, boller og sang?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den hellige Lucia er en historisk skikkelse, født ca. 283 i Siracusa på Sicilia. Legenden sier at hun led martyrdøden i 304, angivelig angitt som kristen av en forsmådd frier. Hun hadde gitt seg selv et løfte om å leve som jomfru hele livet. Hun ble først reddet fra å bli anbrakt i et bordell og fra å dø på bålet. Til slutt ble hun likevel drept, av et sverd gjennom strupen. Lucias navn, som framkaller forestillinger om lys, var kanskje grunnen til at hun ble skytshelgen for synet. Allerede i bysantinsk tid ble det reist en kirke over Lucias grav, som fortsatt er bevart, selv om den er ombygd flere ganger. I Roma ble Lucias fest innført på 500-tallet.

I Norge har vi lenge hatt tradisjoner knyttet til 13. desember. Flere steder i Norge het denne dagen Mongsmesse, etter den hellige Magnus Orknøyjarl, som ble gravlagt 13. desember 1135. Natta ble regnet som årets lengste, og i Norge var natta spesielt farlig. Tradisjonen sa at i denne natta drev de avdødes ånder, åsgårdsreia, sitt spill. Utover middelalderen ble lussetradisjonen blandet med den kristne Lucia-legenden. I Norden ble det gjort vesen av at hennes helgendag falt i desember, og hun ble knyttet til vintersolverv og lysfeiring.

Den moderne luciafeiringen som oppsto i Sverige mot slutten av 1920-åra, har bare svake røtter til fortida. Denne har også knyttet til seg en legende om kirkens første martyr, Stefanus - «Staffan Stalldreng». Han skal ha vært stallgutt hos kong Herodes. Luciatradisjonen kom til Norge etter andre verdenskrig.

HELLIG JOMFRU: I dag feirer vi den hellige Lucia av Siracusa. Svenske Amanda Jabin Gustafsson feirer Santa Lucia ved å synge julesanger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!