DEBATT

Hvem vet best hvor skoen trykker?

Familier med barn med nedsatt funksjonsevne blir ikke ivaretatt godt nok i dagens velferdssystem.

UTFORDRINGER: Enkelte barn krever andre foreldreferdigheter enn det som er vanlig. Illustrasjonsfoto: Creative / NTB Scanpix
UTFORDRINGER: Enkelte barn krever andre foreldreferdigheter enn det som er vanlig. Illustrasjonsfoto: Creative / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hun er alenemor der et av barna har autisme. Sjuåringen hennes sovner ikke før halv elleve om kvelden, våkner to-tre ganger pr. natt, gråter og vekker lillebror på to. Tar hendene ned i bleia og smører avføring på veggene. Uten konstant oppfølging engasjerer dette barnet seg ikke i egen lek. Han løper inn på kjøkkenet, åpner skapdører og dekker kjøkkengulvet med bestikket fra kjøkkenskuffene.

Hvorfor stoppet ikke mor ham, tenker du kanskje? Jo, mor var opptatt med å fjerne lekene til lillebror fra doen. Kommunen konkluderer med at det ikke foreligger særlig tyngende omsorgsansvar, mor får ikke hjelp.

«Foreldre kan bli så slitne at de «går i svart»» meldte NRK 9/12. Forslag om familievikar eller husmorvikar ble fremmet av helsesøstre i bydel Alna og SV. Frp ved Laila Reiertsen var skeptisk og mente at «de fleste familier er jo kjempeflinke og fikser opp sjøl». Jeg ønsker en slik tjeneste velkommen. Tidlig innsats kan forebygge mer alvorlige vansker både hos foreldre og barn. Samtidig savner jeg et viktig perspektiv i debatten om familievikar. Hva med familier med barn med nedsatt funksjonsevne? Familier som ikke blir ivaretatt godt nok i dagens velferdssystem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer