Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hvem vil bli med «Ali» til Mogadishu?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOMALIA-RETUR: Min klient «Ali» er fra Somalia, ett av verdens farligste land å leve i. I dag skal han etter planen tvangsreturneres. «Ali» har allerede vært lenge i landet. Han kom hit som asylsøker for tre og et halvt år siden, og har siden gjennomlevd den uendelig langsommelige prosess det er for norske myndigheter å avgjøre om han skal få bli i landet. I år etter år sitter de arme asylsøkere og ser i veggen på asylmottakene. De settes til ørkesløshet, med fire vegger rundt seg og tak over hodet og intet fornuftig å ta seg til.

TILTROEN TIL asylsøkere som troverdige individer er omvendt proporsjonal med den tiltro utlendingsforvaltningen har til selv de aller verste regimer i verden. Skal man tro utlendingsmyndighetene og de stort sett anonyme kilder de bygger sine vurderinger på, behandler de fleste land sine innbyggere slik at Norge trygt kan sende dem tilbake. Som de fleste fikk «Ali» avslag på sin søknad. Som de fleste påklaget han likevel vedtaket til Utlendingsnemnda, og ventetiden fortsatte. Så kom den endelige avgjørelsen. Det ble - som for de fleste - avslag også denne gang. Og som de fleste fikk han i løpet av denne prosess høre på ny og på ny at hans historie ikke var troverdig.NOAS, Norsk organisasjon for asylsøkere, fattet interesse for hans sak, og fant at avgjørelsen sto i klar motstrid til andre avgjørelser Utlendingsnemnda hadde truffet, om somaliere med samme bakgrunn og samme klanstilhørighet som ham. NOAS påpekte videre at beslutningen om at «Ali» skulle returneres til sitt hjemland sto i klar motstrid til anbefalinger fra mange hold, blant annet UNCHR og FNs flyktningekommissær, om ikke å returnere somaliere til det sørlige Sudan og hovedstaden Mogadishu. NOAS ba Utlendingsnemnda omgjøre sitt vedtak, men fikk nei. Nemnda sto på sitt.

«ALI» BLE varetektsfengslet for å sikre at han ikke skulle «unndra seg uttransportering». I retten ble han spurt om han ville reise hjem frivillig. Til det svarte han at han var redd for å dø og fryktet for hva som ville skje med ham, men at han ville respektere norske myndigheters avgjørelse. (Hadde han noe valg?) Fengslet ble han likevel i påvente av uttransportering og sendt til transittleiren på Trandum. Der venter de som skal sendes hjem med Gardermoen som nærmeste nabo, leiren ligger så å si på rullebanen. Du dukker uvilkårlig når flyene tar av.Så eksploderte «Somalia-saken». «Ali» ble plutselig en etterspurt mann, han var av de første somaliere som skulle uttransporteres, han ble oppsøkt av media, alle ville vite hvordan han så på det å skulle bli sendt hjem. Han har to svar. Helst vil han jo bli, for sin skjebne i Somalia har han absolutt ingen kontroll over. Han tilhører Reer Hamar , den «usleste» og laveste klan i Somalia som det nærmest er fritt frem for alle å gjøre kål på. Men hvis den langsomme seigpiningen som asylsøkertilværelsen har vært bare skal fortsette, så vil han ha det overstått og heller bli satt på flyet til Mogadishu.

NÅR LEDEREN i Utlendingsnemda, Terje Sjeggestad, fremstiller det som om min klient faktisk forlanger å bli hjemsendt er det noe endimensjonalt, om ikke uanstendig. De fleste asylsøkere som får anledning til å legge sin sak frem for Utlendingsnemnda avslutter med å legge sin sak og sitt liv i nemndas hender. Det er et tungt ansvar. Vil får håpe «Ali» blir en gammel mann.FAKTA Norske utlendingsmyndigheter har begynt å sende hjem asylsøkere fra Somalia i strid med FNs anbefalinger. Utlendingsnemdas Terje Sjeggestad har trukket frem «Ali» som et eksempel på at somaliere frivillig returnerer.