SKAPER FRYKT: «Sjeldnere enn før serveres historiene om jenter som bruker abort som prevensjon, fordi slike historier ikke har resultert i forargelsen abortmotstanderne håpet på. Men sorteringssamfunnet er mange redd for», skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB Scanpix
SKAPER FRYKT: «Sjeldnere enn før serveres historiene om jenter som bruker abort som prevensjon, fordi slike historier ikke har resultert i forargelsen abortmotstanderne håpet på. Men sorteringssamfunnet er mange redd for», skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB ScanpixVis mer

Hvem ville abortert for øyenfargen?

Selvbestemt abort er en forutsetning for et likestilt samfunn. Begrepet «sorteringssamfunnet» beveger uvilkårlig tankene våre mot Nazi-Tyskland.

Debattinnlegg

Abortmotstandere er på offensiven for tiden. Stadig oftere hører vi: Er du for sorteringssamfunnet? Er du for at man skal sortere bort ufødte barn fordi foreldrene ikke var fornøyd med øyenfargen? Kanskje det engang kommer en metode å avdekke om barnet er homofilt? Vil du da støtte at fosteret fjernes? Liker du aborter, du kanskje?

Ingen ved sine fulle fem ønsker et slikt samfunn som sorteringssamfunnet beskriver. Men er vi på vei dit? Hvor mange av oss ville fjernet et foster fordi øynene var grønne og ikke blå? Vi vet at samtidig som sorteringssamfunnet debatteres og stadig flere bekymrer seg over bedre avdekkingsmuligheter innen fosterdiagnostikk så forblir aborttallet stabilt. Kvinner valgte omtrent like ofte svangerskapsavbrudd før som nå.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Selvbestemt abort fordrer at vi aksepterer at noen kvinner vil velge abort av grunner vi selv ikke liker. Slik er det. Vi kan ikke få i både pose og sekk. Dersom selvbestemt abort skal være selvbestemt må kvinnen få bestemme. Helsevesenet kan informere, men ikke manipulere. Utover det skal kvinnen bestemme selv og vi skal akseptere det. Å endre abortloven bort fra selvbestemmelse eller ta til orde for at vi skal holde informasjon hemmelig for kvinnen i frykt for at hun velger det noen av oss mener er «feil» er i mine øyne helt forkastelig. Informerte valg og gode alternativer, og så overlate avgjørelsen til kvinnen; Det er det selvbestemt abort handler om. Et samfunn uten selvbestemt abort åpner for scenarioer som ikke på noen måte hører hjemme i et sivilisert, likestilt samfunn. Du kan godt kalle det sortering om du vil og utsette kvinnene det gjelder for en ekstra, neppe tiltrengt dose dårlig samvittighet, men det er altså selvbestemt abort.

Det viser seg at 80-90 prosent av kvinner som får vite at barnet sannsynligvis har Downs syndrom velger å avslutte svangerskapet. Det er deres rett. Jeg har store vansker med å forstå at akkurat dette valget ses på som mindre aktverdig enn en kvinne som velger abort fordi hun er midt i utdanningsløpet. Jeg er ikke for selvbestemt abort forutsatt at det passer mine verdier. Jeg er for selvbestemt abort. Politikerne kan legge til rette for færre aborter ved å tilby avlastning dersom man får barn med sykdom eller særskilte behov. Vi kan ikke kreve at kvinner som får vite at barnet deres kanskje har kromosomfeil vær så god får ta ansvaret for mangfoldet og bære fram barnet. Også disse kvinnene har krav på informasjon og egne valg.

Mange av dem som fronter kampen mot sortering er imot selvbestemt abort. Sjeldnere enn før serveres historiene om jenter som bruker abort som prevensjon. Årsaken til det er at slike historier ikke har resultert i den forargelsen som abortmotstanderne håpet på. Men sorteringssamfunnet er mange redd for. Begrepet «sorteringssamfunnet» beveger uvilkårlig tankene våre mot Nazi-Tyskland, med sine eugenikk-programmer og holocaust. Ingen av oss vil overhodet assosieres med noe slikt. Her ser motstanderne av abortloven muligheter for å nå fram i opinionen. Og flere som i utgangspunktet er for selvbestemt abort lar seg rive med.

Selvbestemt abort er en forutsetning for et likestilt samfunn. Det er verdt å kjempe for. I dag er abortloven under større press enn på mange år. Det gjelder å følge med.