Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hvem ville du savnet?

Frihet for deg kan bety fare for noen du er glad i.

FRIHET FOR NOEN, FARE FOR ANDRE: «Frihet for deg kan bety fare for den du er glad i. Norske forskere la fram hvordan selvmordsraten i Norge sank fra 1988 til 1992 da det ble iverksatt en rekke våpenbegrensninger. I England er raten skyteselvmord langt lavere enn i Norge», skriver innleggsforfatteren. Foto: Carsten Riekeles
FRIHET FOR NOEN, FARE FOR ANDRE: «Frihet for deg kan bety fare for den du er glad i. Norske forskere la fram hvordan selvmordsraten i Norge sank fra 1988 til 1992 da det ble iverksatt en rekke våpenbegrensninger. I England er raten skyteselvmord langt lavere enn i Norge», skriver innleggsforfatteren. Foto: Carsten Riekeles Vis mer
Debattinnlegg

I 2011 tok 598 mennesker sitt eget liv. Ordet «selvmord» sier at den som døde ønsket det selv. Men mange selvmord er impulsive handlinger av desperate mennesker ute av stand til å tenke klart. Slike selvmord er ulykker vi kanskje kunne ha forhindret. Vi har fått ned antall dødsulykker på veiene fra 560 per år i 1970 til 145 i 2012. Det har gitt tusenvis av sparte menneskeliv. Å få ned selvmordstallene er mulig. Men er vi villige til innsatsen?

LEVE etterlyser at vår nye regjering offentliggjør en nasjonal handlingsplan for forebygging av selvmord, og at de øremerker midler til å gjennomføre den. Tidligere handlingsplaner mot selvmord har hatt hovedfokus på helsevesenet. En rekke andre offentlige etater har sitt å bidra med. På den 27. verdenskongressen om selvmordsforebygging i Oslo i forrige uke ble det gitt eksempel fra Canada, Nederland og Sverige. Der settes det opp gjerder og videoovervåkning på jernbanesporene. De fjerner krysningspunkt mellom jernbane og vei. De setter opp glassvegger på stasjonene, med dører som bare åpnes når toget står stille. Det eneste LEVE har hørt fra Jernbaneverket er at vi ikke får holde markeringer mot selvmord på noen av deres stasjoner. Vi etterlyser deres planer for å forebygge selvmord på norske jernbaner.

Frihet for deg kan bety fare for den du er glad i. Norske forskere la fram hvordan selvmordsraten i Norge sank fra 1988 til 1992 da det ble iverksatt en rekke våpenbegrensninger. I England er raten skyteselvmord langt lavere enn i Norge. Der lånes skytevåpen ut av skyteklubber, som samler dem inn igjen etter bruk. Er vi villige til å gi fra oss kontrollen over våre jaktvåpen for å forebygge selvmord? I flere land har man sett at sterke alkoholrestriksjoner har senket selvmordsratene. Men vil vi akseptere innskrenkede skjenketider og færre alkoholutsalg? Er vi villige til å bare kunne kjøpe sovetabletter på apoteket igjen for å forebygge overdoser? Effektiv selvmordsforebygging er antakelig i strid med den nye regjeringens liberalistiske grunninnstilling.

LEVE - Landsforeningen for etterlatte ved selvmord markerte nylig Verdensdagen for selvmordsforebygging over hele landet. I år hadde vi en stor tavle på Egertorget i Oslo med spørsmålet «Hvem savner du/Hvem ville du ha savnet?». Folk stoppet opp og kjente på sitt eget savn. Folk tenkte på hvem de ikke vil miste. Hele dagen skrev de navn og hilsener. Før du konkluderer hva du vil gjøre, kreve eller godta, så kjenn etter: Hva vil du gjøre for å forhindre at den du er glad i dør i selvmord?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media