Hvem vinner?

GULLPALMEN: CANNES (Dagbladet): Det er Mexicos år her ved Cannes-festivalen 2006. Hele fem meksikanske filmer deltar i de forskjellige konkurranseprogrammene. Alejandro González Iñárritus «Babel» er av mange spådd som en klar Gullpalmekandidat. Guillermo Del Toros «Pans labyrint», som vises i dag, sies også å være konkurransedyktig. I sideprogrammet Un Certain Regard har Francisco Vargas\' «Fiolinen» gjort inntrykk på mange. Filmet i svart/hvitt har den en aura av historisk dokumentarisme. Vargas\' spillefilmdebut er et sterkt portrett av en 80 år gammel fiolinist og hans musikerfamilie som i det skjulte er geriljakrigere i Mexico i 1970-åra.

DE HISTORISKE filmene har vært kraftig representert i Cannes i år. Sofia Coppolas «Marie Antoinette» er et revisjonistisk portrett av dronningen som mistet hodet under revolusjonen. I Frankrike har den østerriksk-fødte dronningen alltid måttet spille rollen som syndebukk for hoffets dekadense. Til denne dramatiske epoken i fransk historie har Sofia Coppola tilført mer kakepynt enn drama. «Lost in Versailles» er filmens økenavn.

KOLONITIDENS ROLLE i fransk historie er temaet for fransk/algeriske Rachid Boucharebs krigsfilm «Indigènes». Han følger fire algeriske soldater som i 1943 vervet seg i franskmennenes Afrikakorps og dro til Europa for å slåss mot nazistene. De nordafrikanske fotsoldatene ble konsekvent brukt som kanonføde på de farligste oppdragene, de fikk dårligere mat enn sine franske kolleger, de fikk aldri permisjoner og ble aldri oppgradert. Dette «glemte» kapittelet i fransk historie er mildt sagt lite ærerikt.

DENNE OPPRØRENDE historien kan komme til å bli belønnet med en Gullpalme, tror enkelte. Pedro Almodóvars «Volver» og Iñárritus «Babel» har fortsatt favorittstempelet. Disse to filmene er så ulike i form og uttrykk at de kan komme til å splitte juryen. Der Almodóvar er personlig og tradisjonell er Iñárritu politisk og moderne, og her er det at man begynner å granske juryens mulige smak og egne filmuttrykk. Her er det også at «Indigènes» nevnes som kompromisskandidaten.