SIER OPP:  Journalist Sara Firth sa opp i Russia Today i protest mot kanalens dekning av Malaysia Airlines-saken. Foto: NTB Scanpix / Twitter
SIER OPP: Journalist Sara Firth sa opp i Russia Today i protest mot kanalens dekning av Malaysia Airlines-saken. Foto: NTB Scanpix / TwitterVis mer

- Hver dag finner vi på nye og mer «sexy» måter å lyve på

Russia Today-reporter Sara Firth sier opp i protest mot dekningen av Malaysia Airlines-saken.

(Dagbladet): Torsdag ble det kjent at et Malaysisk passasjerfly var blitt skutt ned i Ukraina nær den russiske grensa. Det var 298 mennesker som mistet livet i flystyrten.

Det siste døgnet har Russland, Ukraina og de pro-russiske opprørerne kranglet om hvem som har skylda for nedskytingen, og beskyldningene har haglet i mediene.

Måten saken ble håndtert i den russiske tv-kanalen Russia Today, falt ikke i smak hos kanalens egen journalist Sara Firth.

- Jeg løp tilbake til nyhetsrommet da denne nyheten kom, og da så jeg hvordan vi allerede dekket saken. Da visste jeg at jeg var nødt til å gå, sier Firth til Buzzfeed.

TV-kanalen Russia Today har flere ganger blitt beskyldt for å være et talerør for russiske myndigheter. Som regel har nyhetsinnslagene en russisk vri eller er vinklet ut fra hvordan saken oppleves fra Russland. De er hundre prosent statlig finansiert og eid av Russlands statlige nyhetsbyrå Novosti.

Firth reagerer på hvordan nyhetskanalen umiddelbart lette etter kilder som kunne mistenkeliggjøre Ukrania, etter at nyheten om flystyrten ble kjent.

- Det var total ignorering av fakta. Vi brukte øyevitner på bakken som åpenlyst beskyldte den ukrainske regjeringen for å være involvert, og korrespondenten i studio fortalte om et annet flykrasj som den ukrainske regjeringen har vært involvert i, noe vedkommende sa «var verdt å nevne» i den sammenhengen, sier hun.

- «Sexy» løgner Hun går svært hardt ut mot tv-kanalen hun har jobbet for de siste fem årene.

- De flørter alltid med grensen til løgn og jeg klarer ikke gjøre det mer. Hver dag finner vi på nye løgner, og prøver å finne mer «sexy» måter å gjøre det på, sier hun.

På Twitter har hun lagt ut en melding der hun skriver:

«Jeg sa opp i RT i dag. Jeg har stor respekt for flere i kanalen, men jeg er for sannheten».

Videre svarer hun blant annet en kollega i kanalen om hvorfor hun nå velger å slutte.

- Vi jobber for Putin. Vi blir daglig spurt om å enten ignorere eller dekke over sannheten, skriver hun på Twitter

- Ikke overrasket Russia Today har gitt ut følgende pressemelding i anledning Sara Firths oppsigelse:

«Vi var ikke overrasket over Sara Firth's valg om å forlate RT etter fem år som korrespondent i Moskva og London. Hun informert oss nylig om at hun kom til å takke ja til et tilbud hos et annet firma. Flykrasjen er en forferdelig tragedie. Det er mange spørsmål rundt det og alle leter etter svar. Mer enn femten Russia Today-journalister jobber med denne saken - fra Moskva, fra grensa mellom Russland og Ukrania, London, Berlin og Washington. Våre reportere er i Nederland og Malaysia. Sara har uttalt at hun velger sannheten; tydeligvis har vi forskjellig syn på sannheten. Vi tror at sannhet er det våre reportere ser på bakken, med deres egne øyne. Ikke hva som blir trykket i morgenavisa i London. I vår dekning av saken har vi, i motsetning til alle andre medier, ikke trukket noen konklusjoner før den offisielle etterforskningen begynner. Vi viser alle sider av saken, selv om alle andre har bestemt seg for hvilken side de skal skylde på.»