Hver dag går Anton (24) gjennom tonnevis av Øya-søppel

Du gjetter neppe hva hans ekleste funn er.

TØYENPARKEN (Dagbladet): De fleste publikummere ser på Øyafestivalen som én stor utgiftspost. Noen har imidlertid funnet en måte å tjene penger på festivalen.

Ved hjelp av miljøvernorganisasjonen Natur og Ungdoms (NU) samarbeid med Øyafestivalen, kan de fire festivaldagene i Tøyenparken fungere som en god inntektskilde for de som ønsker det.

• Se hvordan ordningen fungerer, og bli med inn i miljøstasjonområdet der publikum ikke har tilgang i videoen øverst.

Økonomisk og miljøvennlig gevinst NU har i år 160 frivillige som jobber på festivalområdet. Hovedmålet er å gjøre Øya til en så miljøvennlig festival som mulig, ved å holde Tøyenparken grønn og ren.

Det er ikke bare de frivillige arbeiderne som plukker sneiper, snus og tomme ølglass fra gresset. Publikum får nemlig en økonomisk belønning - i tillegg til at de gjør noe godt for miljøet - ved å møte opp i NUs pantebod med tomme plastglass og sigarettsneiper.

SØPPELKONGE: Anton Hauan (24) er ansvarlig for Natur og Ungdoms miljøstasjon på Øyafestivalen. Det hender at det finnes gull blant festivalavfallet, men ikke alt er like delikat.
SØPPELKONGE: Anton Hauan (24) er ansvarlig for Natur og Ungdoms miljøstasjon på Øyafestivalen. Det hender at det finnes gull blant festivalavfallet, men ikke alt er like delikat. Vis mer

Eksempelvis gir et tomt plastglass én krone, og 35 kroner dersom det er fylt med sigarettsneiper.

Aron (8) tjente 800 kroner Åtte år gamle Aron er blant de mange som ser på Øya som mer enn bare et sted å slappe av og å høre musikk.

Straks etter at rapgruppa Yoguttene hadde gått av Hagen-scenen, så åtteåringen sitt snitt til å tjene et par kroner ved å samle ølglass fra plenen.

- Jeg er rundt her og leter hele tida, etter konsertene. Det meste jeg har tjent på det er 800 kroner, sier Aron.

Etter at han har levert glassene fra seg i NUs pantebod og fått sine kroner i retur, forsvinner glassene - sammen med alt annet Øya-avfall - inn på miljøstasjonen.

HØR DAGBLADETS ØYA-SPILLELISTE:

På det lille området blir de tatt hånd om av Anton Hauan (24) og de andre frivillige. I løpet av de fire festivaldagene i Tøyenparken, sorterer de trolig rundt 30-40 tonn søppel.

I videoen over forteller Hauan at det ikke bare er søppel, blant avfallet. Noen ganger tar de frivillige med seg nye ting hjem. Men det er absolutt ikke sånn at alt er like delikat.

- Det ekleste vi har funnet i år, er et gammelt lammelår, som hadde ligget og godgjort seg i flere dager. Det luktet rimelig ille.