- Hver dag var juling. Det fantes ingen lindring noe sted

«True Detective»-regissørens nye film.

KRIGSHERREN OG SOLDATEN: Idris Elba spiller vestafrikansk krigsherre i den nye filmen til «True Detective»-regissør Cary Joji Fukunaga, basert på Uzodinma Iwealas roman «Beasts of No Nation». Samtidig har debutant Abraham Attah fått storskryt for hovedrolleinnsatsen som barnesoldaten Agu. Foto: Netflix
KRIGSHERREN OG SOLDATEN: Idris Elba spiller vestafrikansk krigsherre i den nye filmen til «True Detective»-regissør Cary Joji Fukunaga, basert på Uzodinma Iwealas roman «Beasts of No Nation». Samtidig har debutant Abraham Attah fått storskryt for hovedrolleinnsatsen som barnesoldaten Agu. Foto: NetflixVis mer

Filmutstyr som satt fast i tollen i Ghana. Assistenter og sjåfører som aldri dukket opp.

Utgifter som overskred det magre budsjettet på 4.3 millioner dollar i stadig økende grad. Stadige malariautbrudd. Kulisser skylt bort av stormer.

Og en stjerne, Idris Elba, som nesten falt ned fra en klippe.

Nei, Cary Joji Fukunaga har på ingen måte hatt noen lett jobb med «Beasts of No Nation», regissørens nye film om barnesoldater som er innspilt i Ghana. Som han sier i et intervju med The Telegraph:

- Hver dag var juling. Det fantes ingen lindring noe sted. Det var kvelende varmt og fuktig til det punktet hvor du føler at du hele tiden er i ferd med å besvime. Men jeg ville ikke gjort det på noe annet vis.

Det er knyttet store forventninger til resultatet av strevet, som denne helgen slippes på Netflix.

Etter en større budrunde sikret strømmetjenesten seg dette som sin første egne spillefilm og, ambisiøst nok, også dens første Oscar-forsøk.

Som er interessant nok i bransjekretser, men for folk flest er det nok Fukunaga som er hovedårsaken til spenningen.
Amatørskuespillere
Fukunaga er mannen som regisserte samtlige episoder av den første «True Detective»-sesongen til stormende jubel og en velfortjent Emmy-pris.

Som deretter veldig offentlig falt av både seriens andresesong og nyinnspillingen av Stephen King-fortellingen «It».

Og som et sted innimellom det ikke bare regisserte «Beasts of No Nation», men attpåtil måtte stå for fotojobben selv, luskende rundt i Ghana i 30 dager med malaria og en tung kamerarigg festet til kroppen fordi filmens kameramann hadde skadet benet.

Alt for å fortelle en krigsfortelling han har jobbet med siden 2003, om en ung gutts ferd fra et idyllisk familieliv til å bli en avstumpet barnesoldat i en hær ledet av en karismatisk krigsherre i Idris Elbas skikkelse.

Briten, som selv har mor fra Ghana, fikk en slags kommandantrolle for de ghanesiske amatørskuespillerne under innspillingen.

- Når du jobber med ikke-skuespillere — og dette skjer i USA også — endrer de seg så fort du roper «action!», sier Fukunaga til Vulture om hvordan han samarbeidet med Elba.

Mange av skuespillerne var nemlig hentet fra en liberisk flyktningleir utenfor Accra, og hadde selv opplevd krigen på kroppen.

- Vi rullet kamera uten at skuespillerne visste det, og så begynte Elba å beordre dem rundt. Det så mer autentisk ut fordi da levde folk i øyeblikket.

Ung stjerne
Også den femten år gamle hovedrolleinnehaveren Abraham Attah var uten skuespillererfaring.

Ham fant filmskaperne på en fotballbane i Ghanas hovedstad Accra.

- Han trodde faktisk at vi var speidere for et fotballag, sier Fukunaga til Joblo.com.

Attahs innsats trekkes nå fram i de mange rosende anmeldelsene av filmen, og under Filmfestivalen i Venezia i år mottok han prisen for beste unge skuespiller. Som Fukuanga sier til Joblo:

- Det var ikke slik at jeg var helt sikker på at han kunne klare rollen, men han var den mest lovende — og jeg er glad jeg tok sjansen på ham.

TØFF REGIJOBB: Regissør Cary Joji Fukunaga, her med skuespiller Idris Elba, hadde en tung innspilling i Ghana, og måtte blant annet styre kamera selv da kameramannen skadet benet. Foto: Netflix
TØFF REGIJOBB: Regissør Cary Joji Fukunaga, her med skuespiller Idris Elba, hadde en tung innspilling i Ghana, og måtte blant annet styre kamera selv da kameramannen skadet benet. Foto: Netflix Vis mer