Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hver fjerde klassisk-elsker har røyket hasj

Mens bluesfans kjører for fort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mer enn hver fjerde musikkelsker som foretrekker klassisk musikk har forsøkt cannabis, ifølge en ny studie fra University of Leicester.

Studien har som formål å avdekke forskjeller i livsstil hos mennesker med ulike musikkpreferanser.

Vellykkede liker pop

Alle typer musikkfans som deltok i undersøkelsen hadde tatt dop, og de som brukte mest narkotika uansett type var - kanskje ikke så overraskende - tilhengere av elektronisk klubbmusikk og hip hop, skriver BBC.

Blueselskere har derimot størst sjanse for å få trafikkbot.

- Dette har ingenting med deres etniske bakgrunn å gjøre. Dette handler bare om musikksmaken, sier Adrian North ved University of Leicester, som Dagbladet.no tidligere har intervjuet.

De som er høyest på den sosiale rangstigen viser ofte en preferanse for pop og klassisk musikk.

Kartlegger globalt

DIGGER KLASSISK?: Rapperen Snoop Dogg er i hvert fall glad i en joint. Her røyker han noe av uvisst opphav under Quart-festivalen i 2005. FOTO: SCANPIX
DIGGER KLASSISK?: Rapperen Snoop Dogg er i hvert fall glad i en joint. Her røyker han noe av uvisst opphav under Quart-festivalen i 2005. FOTO: SCANPIX Vis mer

Forskerne bak undersøkelsen vedgår at mange av smaksforskjellene handler om alder og sosial klasse, og håper nå å få folk fra hele verden til å svare på nye spørsmål om musikksmak ved å fylle ut dette skjemaet.

- Vi ønsker å gi det første totale bildet av hvem som liker hva, sier North til BBC.

Mer enn 2500 mennesker deltok i den opprinnelige undersøkelsen, som ble publisert i Psychology of Music. De svarte på spørsmål om blant annet boforhold, politiske preferanser, utdanning, jobb og fritid.

Folk som foretrekker musikaler er for øvrig de snilleste i klassen, både når det gjelder rusbruk og kriminelle handlinger. De drikker også mindre enn andre, og jobber mer med veldedighet.

KARTLEGGER MUSIKKSMAK: Forsker Adrian North ved University of Leicester.