KOMMENTARER

Hovedkommentar menn barnløshet

Hver fjerde norske mann får ikke barn. Hva gjør det med samfunnet?

Norske menn kan snart deles inn i mennene som alle vil ha og mennene som aldri blir valgt

Tegning: Finn Graff.
Tegning: Finn Graff. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Alle som har latt den klagende stemmen til Mick Jagger klynke gjennom høyttalerfilten, vet hvordan det er: Du kan ikke alltid få det du vil ha. Det er kanskje et og annet det skorter på i livet til den skinnmagre sangeren også. Men avkom er ikke blant dem: Jagger har åtte barn, født med ujevne mellomrom over en periode på 46 år. For stadig flere menn, i vesten og i Norge, går det motsatt vei. Gruppen med barnløse menn er stor og økende.

Noen av disse har medisinske problemer, noen er homofile fra generasjonen før det var vanlig for par av samme kjønn å få barn. Andre synes ikke det tradisjonelle familielivet er noe å trakte etter. Men som regel er det muligheten og ikke viljen det står på: De aller fleste menn ønsker seg barn, om ikke like sterkt som kvinner. Den største barrieren vil for mange være å finne en kvinne som vil ha barn med akkurat dem.

Tidligere i vår kom nye tall fra Statistisk sentralbyrå som bekrefter tendensen. Blant menn født i 1950, var det 14,8 prosent som ikke hadde barn ved fylte 45 år. For menn født i 1971 var det 23,7 prosent som var barnløse ved samme alder. Samtidig var 29,5 prosent av menn født i 1976 barnløse ved fylte førti; opp fra 16,3 prosent i 1950. Tilsvarende tall for kvinner ved 45 års alder er henholdsvis 8,4 og 15, 2 prosent – også økende, men ikke på langt nær like voldsomt. I befolkningen som sådan er nesten hver fjerde mann i Norge barnløs det året han fyller 45. Disse mennene kan naturligvis fremdeles få barn, ulikt de fleste kvinner, men det er få som blir far for første gang i den alderen. En betydelig andel norske menn går inn i alderdommen uten etterkommere, uten at dette er en situasjon de har ønsket å være i.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer