KOMMENTARER

Hver sin lobbyist

Er First House et problem for demokratiet, eller et symptom på et problem?

FIRST HOUSE-SJEFEN: Læren fra spetakkelet rundt Per Høiby og hans partnere er at vi alle trenger en lobbyist for å bli hørt. 

Foto:Robert S. Eik/Dagbladet
FIRST HOUSE-SJEFEN: Læren fra spetakkelet rundt Per Høiby og hans partnere er at vi alle trenger en lobbyist for å bli hørt. Foto:Robert S. Eik/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Mange har spøkt med at First House etter de siste ukers rabalder selv kunne trenge et PR-byrå. Unektelig har byrået et alvorlig imageproblem, som det heter. Mørkets fyrste er rene lysfontenen i forhold.Men jeg er usikker på om det er inntrykket alle sitter igjen med etter utallige reportasjer om kynisme og hemmelige møter. Snarere er det avdekket et umettelig behov for deres tjenester, både i næringslivet og det offentlige. Tilsynelatende har de gjennomslag hos politiske myndigheter. Hva skulle ellers oppstyret handle om?

Læren fra First House-spetakkelet er at vi alle trenger en lobbyist og PR-rådgiver for å bli hørt. Uten har du ikke en sjanse. Vanlige borgere kan bare glemme det. Derfor er det langt på vei politikerne og myndighetene som kommer dårlig ut. De framstår som lett påvirkelig av pengemakt og gamle venner, og som kjøpere av råd de selv hevder det ikke er bruk for.Hvis det er sant, hvorfor er det et så stort marked for tjenestene?Frykt er kanskje ikke en salgsplakat, men frykten for at konkurrenten har et fortrinn, skal man ikke kimse av. Inntrykket som skapes er at, ja, her er det mye som ikke tåler dagens lys, men hvis du skal nå fram hos politikere og myndigheter, er det helt nødvendig. Folk betaler i dyre dommer for deres hjelp. Da må det vel være verdt det?Selvfølgelig er det i byråenes interesse å skape en slik etterspørsel, men spørsmålet jeg ikke ser kritikerne stille, er hvorfor den er oppstått. Hva er det med systemet som får selv regjeringens lokale partifeller til å bla opp hundretusener for å nå fram til dem? Kunne de ikke bare ta en telefon? Stolt på sine argumenter?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer