NAKEN PÅ SNAPCHAT: Stadig flere unge nordmenn gjør som Paris Hilton her, og sender intime bilder av seg selv til andre. Forskeren bak undersøkelsen er overrasket over omfanget. Foto: NTB Scanpix
NAKEN PÅ SNAPCHAT: Stadig flere unge nordmenn gjør som Paris Hilton her, og sender intime bilder av seg selv til andre. Forskeren bak undersøkelsen er overrasket over omfanget. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hver tredje 13-åring får nakenbilder på Snapchat

- Overraskende høye tall, sier forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Mer enn hver tiende norske 13-åring som er på Snapchat sender bilder av seg selv med intimt eller seksuelt innhold, viser tall fra NTNU basert på et utvalg på 1470 ungdommer.

I tillegg kommer det fram at 1 av 3 norske 13-åringer har mottatt nakenbilder på Snapchat. Førsteamanuensis Berit Skog har samlet inn tallene, og forteller at nakensnapping er enda mer vanlig i aldersgruppa 15 - 17 år, og øker fram mot midten av 20-åra.

Likevel er Skog forbauset over omfanget hun avslørte: Ungdom sender mer nakenbilder enn hun på forhånd antok. 

- Jeg syns det er overraskende mange som sender intime bilder på Snapchat, forteller Skog til Dagbladet.

- En kan jo anta at dette er en del av en kroppskultur som brer om seg, eller at det er blitt en norm blant unge å sende slike bilder til hverandre. Snapchat har et image som sier at bildene forsvinner på få sekunder, og mange stoler kanskje på det. Samtidig er Snapchat et veldig impulsivt medium - man kan bare ta bildet, sende det, og så bare glemme det, sier Skog videre.

Det er ikke bare de aller yngste brukerne som sender og mottar nakenbilder ifølge Skog sine tall: I gruppen 18 - 23 år sender 4 av 10 Snapchat-brukere i Norge nakensnapper, mens 6 av 10 har mottatt. 18 - 23  er også aldersgruppa som sender mest nakenbilder av seg selv. 

Snapchat har i dag 1.8 millioner brukere i Norge. Inntil nylig forsvant bildene du la ut på Snapchat etter et gitt tidsintervall mellom 1 og 10 sekunder. Et unntak var bilder/videoer til «My story», som var synlig for alle venner i 24 timer. Policyen ble nylig endra til at alle snapper nå kan lagres og brukes av Snapchat.

For aldersgruppa 24 år eller eldre oppgir 1 av 3 av de spurte å ha sendt nakenbilder på Snapchat. Halvparten av dem over 24 sier de har mottatt nakensnaps.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer