Hver tredje TV-seer så Krekar-programmet

Vil sende resten av serien også.

SEERVINNER: Mange fikk med seg dokumentaren om Mulla Krekar i går kveld. Faksimile: NBC / TV 2
SEERVINNER: Mange fikk med seg dokumentaren om Mulla Krekar i går kveld. Faksimile: NBC / TV 2Vis mer

(Dagbladet.no): Den svært omdiskuterte amerikanske dokumentaren om Mulla Krekar ble en seervinner for TV 2. I alt 410 000 fulgte programmet i går kveld.

Det ga TV 2 en markedsandel på 31,7 prosent, det vil si at nesten hver tredje norske TV-seer over 12 år så programmet.

Slaktet program
- Vi er veldig fornøyde, og veldig glade for at så mange av våre seere fikk sett hvordan Krekar-saken og Norge presenteres i utlandet, sier informasjonssjef Marianne Røiseland til Dagbladet.no.

Dokumentaren er produsert av et amerikansk TV-team for NBC, og ble sendt på den amerikanske kanalen tidligere denne uka, som første program i en ny serie om terrorister som lever fritt i andre land.

Dokumentaren har blitt slaktet av amerikanske medier, som mener den er bygget opp som et realityshow, og at den bevilger seg vel mange dramaturgiske friheter i framstillingen av reporternes jakt på Krekar. De amerikanske TV-journalistene kan også ha brutt Vær Varsom-plakaten med sin bruk av skjult kamera uten for oppgangen hans på Grønland.

Jonas Gahr Støre er også blant dem som har kritisert programmet.

Tøff budrunde
- Har all den negative omtalen vært medvirkende til de høye seertallene, tror du?

- Ja, jeg tror folk får lyst til å se programmet selv. Og at vi fikk den diskusjonen og debatten både i for- og etterkant av programmet, var høyst ventet. Det har vi også bidratt til selv, gjennom kritiske saker om programmet, sier Røiseland.

- Hvordan vurderte dere selv kvaliteten på dokumentaren?

- Vi vurderte det sånn at dette er et TV-program som blir lagt merke til i USA, og det kommer til å bli sett i flere andre land. Vi syntes det var interessant også for norske seere. Vi var med i en ganske tøff budrunde for å få rettighetene, sier Røiseland, som ikke vil fortelle hvor mye TV 2 måtte ut med.

- Men det ble dyrt. Det var andre som var like interesserte som oss. En annen stor, norsk riksdekkende kanal, kan jeg vel si.

Vil sende resten av serien
TV 2 forpliktet seg også til å kjøpe alle de 11 andre programmene i serien. De vil sannsynligvis bli sendt på en av TV 2s kanaler ved en senere anledning.

- Planen foreløpig er å sende dem som en serie. Men når det blir, er for tidlig å si. Det er jo ikke alle programmene som er produsert ennå, sier hun.

Det er heller ikke fullstendig sikkert at alle vil bli produsert. Krekar-programmet oppnådde verken gode seertall eller anmeldelser i USA, og NBC besluttet derfor å flytte det andre progammet i serien til et tidligere tidspunkt på kvelden. De har foreløpig ikke forpliktet seg til å sende flere av programmene, skriver New York Times.