Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hverdagens sosiologi

Sist fredag forsøkte jeg meg på et aldri så lite sosiologisk eksperiment. Jeg dro på premieren på «Mission Impossible 2» (M:i-2) på Colosseum kino, som kan skryte av å ha verdens største THX-sal med 978 sitteplasser. Min vesle tese var som følger: Går jenter på actionfilmer? Uten gutter?

  • Selv var jeg utstyrt med en mannlig kinomakker, og trakk dermed ned prosentandelen for kategorien Kvinner Som Ser Action Uten Menn (KSSAUM). Men poenget var jo først og fremst å ha det moro, og dessuten var jeg der som Observatør og ikke Deltaker, så jeg valgte å tilgi meg selv. Billettene til premieren var utsolgt i dagevis på forhånd, selv om filmen ble vist to ganger på tre kinoer i Oslo denne kvelden.

Til sammen 3574 billetter til «M:i-2» var revet bort til premierekvelden. Mange av billettkjøperne var jenter, selvfølgelig var de det. Vi lever da ikke i middelalderen heller. Men hvor mange av dem var KSSAUM? Jeg så noen, i rettferdighetens navn, jeg gjorde det. Men de var ikke mange. Ikke på Colosseum i alle fall. For der var det gutta som dominerte.

  • Nå er det jo selvsagt ikke noe poeng i seg selv at flest mulig jenter skal oppsøke mest mulig vold på kino. Men jeg sitter med et inntrykk av at flere jenter enn før digger reinspikka action på lik linje med gutta.

Filmer som «Matrix», «Fight Club» og «Mission Impossible» er liksom ikke bare guttefilmer lenger. Omtrent alle venninnene mine har sett disse filmene, og de liker dem til og med. Ok, noen sovnet underveis, men de fleste koste seg. Det er ikke lenger politisk ukorrekt blant jenter å si at vi har sett Tom Cruise eller Brad Pitt utføre de mest halsbrekkende og usannsynlige stunts, og at vi liker det.

  • Men hvor var jentene på Colosseum? Jeg har en teori. Jeg tror at hvis jeg hadde dratt opp på Colosseum i kveld for eksempel, når den første interessen rundt «M:i-2» har lagt seg, så vil jeg finne langt flere KSSAUM-er enn på premieren. For selv om jenter kanskje ser mer action enn før, så bestiller vi ikke premierebilletter tre dager på forhånd.

Og bare de færreste av oss finner fram den møllspiste soveposen og legger oss i kø for å få billetter til «Star Wars». Vi vet at filmene kommer til å være tilgjengelige det neste halvåret likevel. Men jeg koste meg på premieren, jeg. Og neste gang en actionfilm med bebudet storfilmpotensiale kommer til byen, skal jeg se den som en ekte KSSAUM. Bare for å ha gjort det.

  • P.S. Og filmen, spør du? Den var bra, den. Riktig underholdende, faktisk.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media